Arla har meldt ud, at mælkeprisen til leverandørerne sænkes med 18,8 øre pr. 5. januar.

- Det er nok et lidt større prisfald, end der var forventet ud fra prognoserne. Og det kommer naturligvis til at kunne mærkes på kassekreditten i løbet af første kvartal i det nye år. Og der er desværre fortsat usikkerhed om, hvordan markederne vil udvikle sig i 2015. Den glædelige nyhed er, at den langsigtede prognose for mælkeprisen på et flerårigt sigt er rigtig positiv, siger Christian Lund, formand for Sønderjysk Landboforening og Syddansk Kvæg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ikke overrasket

- Som markedet har udviklet sig, er det ikke overraskende, at vi må konstatere mælkeprisfald, når vi i Arla agerer på verdensmarkedet. Kina har stoppet importen af mælkepulver, russerne har indført importforbud, og udsigten til kvoternes afvikling i EU påvirker prisen på mælkemarkedet negativt. Samtidig med har New, Zealand USA og EU øget udbuddet på verdensmarkedet for mælk. Det er en kendt udvikling og er indregnet i prognoserne for mælkeprisudviklingen i 2015. Vi må konstatere, at vi er blevet afhængige af prisudsvingene på verdensmarkedet og skal lære at agere derefter, siger Christian Lund.

Tag forholdsregler

Han synes ikke, Arlas udmelding er nogen særlig glædelig julegave at modtage som mælkeproducent.

- Men omvendt er det helt relevant, at vi mælkeproducenter får oplysningerne så hurtigt, det overhovedet kan lade sig gøre. Så får vi nemlig den bedste chance til at bruge julen og nytåret til at tænke over, hvordan vi bedst muligt kan navigere vores økonomi igennem 2015, mener han.

Hold på pengene

- Vi må som mælkeproducenter bare erkende, at 2015 bliver et år, hvor vi skal holde alt det på pengene, vi overhovedet kan. Vi må gøre en ekstra indsats for at optimere i det daglige for at få det bedst mulige dækningsbidrag ud af produktionen og bruge pengene med fornuft.

- Så hjemme hos mig går overvejelserne på, hvordan jeg kan udskyde investeringer til bedre tider. Kan jeg vedligeholde i stedet for at købe nyt. Så maskinhandlerene skal nok ikke forvente, jeg har checkhæftet med, når jeg kigger ind til maskinhandlerne, som traditionelt holder åbent hus her omkring nytår, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er lyspunkter

Christian Lund hæfter sig dog trods de dystre udsigter ved, at den langsigtede prognose er god.

- Økonomerne i OECD og FAO har vurderet, at den langsigtede mælkepris ligger på omkring 2,80 kroner pr. kg, men at der kan forventes turbulente prisudsving i de næste et til to år.

- Så det er også rigtig vigtigt at indregne de forventede prisudsving i budgetterne og så indgå i en konstruktiv dialog med sit pengeinstitut om, hvordan likviditetsbehovet er over året, indtil tiderne bedrer sig, anbefaler Christian Lund, som her på tærsklen til nytåret ser frem til Sønderjysk Landboforenings nytårskur den 5. januar i Agerskov med fokus på vækst.

- Her vil vi fra landbruget og følgeerhvervene konfrontere politikerne med, hvordan vi skabe vilkår for vækst i 2015. Som situationen udvikler sig, mener jeg, mødet får toprelevans. Og jeg håber rigtig mange vil møde op, siger han og tilføjer, at alle er velkomne.