Godt og vel 150 landmænd og andre interesserede var med på Agerskov Kro mandag eftermiddag, hvor Agerskovgruppen i samarbejde med LandboSyd havde inviteret til stormøde, skriver LandboSyd i en pressemeddelelse.

Formålet var at få klar besked fra politikerne om, hvad de vil med landbruget efter valget. Og en række politikere var også klar til at lukke mere faglighed ind i dansk landbrugspolitik: Pia Adelsteen (DF), HC Schmidt (V), Henrik Dahl (LA), Troels Ravn (S), Klaus Kroll (NB), Gunner Poulsen (SF) samt Klaus Riskær-Petersen fra partiet af samme navn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det lykkedes da også til dels at få et par klare meldinger, mener næstformand i LandboSyd, Ingrid van den Hengel:

- De politikere, der var til mødet, har fået nogle vigtige, gode og ærlige historier fra der virkelige liv. Det er mit indtryk, at de var glade for de input og de spurgte en del ind til flere af indlæggene. Jeg tror, der blev knyttet nogle gode kontakter, sagde Ingrid van den Hengel efter mødet.

I løbet af eftermiddagen præsenterede oplægsholdere fra erhvervet politikerne og folk i salen for en række problemstillinger.

Godsejer Claus Nedergaard, formand for Landøkonomiske Selskab, talte om Landbrugspakken samt om, at det haster med en økonomisk genopretningsplan, mens Vagn Lundsteen fra AgroPro Danmark talte om klimaudfordringen. Chefrådgiver Helge Lorenzen, LandboSyd, talte om, hvorfor målsætningen for vandplanerne uopnåelige, smågriseproducent og ung landmand Henrik Jessen, Rangstrup, fremlagde ønsker om bedre finansieringsmuligheder for at få unge godt i gang på landbrugene, skriver LandboSyd.

- Finanstilsynets vurderinger burde gå efter afkast og ikke efter alderen på stalden. Det vil give bedre lånemuligheder, nævnte Henrik Jessen, der fik flere politikere til at måbe, da han fortalte, at en ung landmands opsparing på mange hundrede tusinde er brugt natten over på skatter og afgifter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det fik H.C. Schmidt til at fastslå, at der skal klarere regler til for de unge:

- Vi har brug for dem i landbruget, men jeg forstår godt, at de p.t. mangler tro og tillid til at komme i gang. Det må vi give dem, sagde han.

Dyrlæge Pia Conradsen, SvineVet, Haderslev, gjorde politikerne opmærksom på, hvor stærk en svineproduktion, vi har i Danmark.

- Danske landmænd er sindssygt innovative sammenlignet med resten af verden, men vi er jaget vildt, sagde hun og understregede, at der er styr på produktionsforholdene.

Ingrid van den Hengel gik fra mødet med en god mavefornemmelse:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg tror på, at de fremmødte politikere hørte, at vi har brug for regler, vi kan stole på, at de ikke laver om og tilbageregulerer. Jeg tror, de har fattet det og er klar over, at der skal opbygges tillid.