- En solcelle på taget er bedre end ti i hånden, siger virksomhedsrådgiver i Agri Nord, Jacob Frey Hansen, der følger udviklingen på solcellemarkedet tæt.

Aktuelle beregninger viser, at det for store produktionsejendomme, der bruger mere end 200.000 kilowatt-timer strøm om året, kan være en god forretning at producere strømmen selv.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og det kan med fordel være med solceller på taget.

- Det er typisk fjerkræ- og svineproduktion, der har så stort et forbrug, og de bør helt klart interessere sig for muligheden. Det er efterhånden en investering, der giver et afkast, og som kan betale sig, siger han.

Udover den økonomiske gevinst i at lave sin egen grønne strøm, så er der også en sidegevinst i form af en grøn klimaprofil.

Et emne, som blandt andre Danish Crown arbejder med i forhold til mærkning af deres produkter.

- Det er et emne, der er oppe i tiden, og som kan være med til, at landbruget får "License to produce" , siger Jacob Frey Hansen, der oplever, og flere og flere gerne vil kunne flage med en grøn profil.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Eksperter giver gode råd

Agri Nord har på baggrund af de gode muligheder i solceller arrangeret en stor konference om emnet dem 20. juni hos Agri Nord i Aalborg SV. Her vil en række eksperter holde oplæg om forskellige emner på solcelleområdet.

Seniorkonsulent hos Teknologisk Institut, Ivan Katic, fortæller om kvalitetsforskelle på solceller og vil give gode råd til, hvad man skal kigge efter, hvis man overvejer at investere i et anlæg selv.

Jacob Frey Hansen, der er en af landets eneste eksperter indenfor landbrug og solceller, holder oplæg om forretningen i at producere strømmen selv.

Det bliver også muligt at høre en landmand fortælle om de erfaringer, han har gjort sig i for-hold til at etablere et markanlæg og levere strøm til el-nettet. Det er Claus Lohmann Poulsen fra Egemarke Gods på Sjælland.

- Hvis man ikke selv vil investere i et anlæg, er der også gode muligheder for at sælge eller udleje jord til firmaer, der laver anlæggene, siger Jacob Frey Hansen.