Stemningen var yderst postitiv og forventningerne høje på fredagens konference om præcisionslandbrug på Ledreborg Slot i Lejre.

Der var både plads til vittigheder og smil, da de store armbevægelser blev svunget og mulighederne for præcisionslandbrug i dag blev debatteret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Miljø- og Fødevareminister Esben Lunde Larsen lagde lige fra begyndelsen af konferencen ikke skjul på, at det var regeringens ambition, at Danmark skulle fastholde sin position blandt verdens førende landbrugslande.

- Det er vores ambition at være verdensførende på præcisionslandbrug og smart kontrol, sagde han i sin indledningstale, inden han gav ordet videre til Martin Merrild, Formand for Landbrug & Fødevarer, som gerne ville have fokus på mere end blot de økonomiske fordele ved præcisionslandbrug.

- Præcisionsteknologien kan også medvirke til at skabe en større tryghed omkring landbrugsproduktionen ude blandt forbrugerne, sagde han, inden han afslutningsvis kaldte mulighederne for præcisionslandbrug uendelige.

Skræmmende enighed

- Det er jo næsten skræmmende, lød kommentaren fra en smilende Maria Reumert Gjerding.

Enhedslistens landbrugsordfører, Landbrug og Fødevarers formand Martin Merrild og Miljø- og Fødevareminister Esben Lunde Larsen dannede nemlig en enig trio, som alle kunne svare ja til moderator Anders Søgaards indledende spørgsmål, om præcisionsteknologi var fremtiden for dansk landbrug, og så var dagens første paneldebat skudt i gang.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De tre deltagere fortsatte enigheden, og til trods for at deres vægtning af økologi og miljø overfor økonomi og arbejdsmiljø var forskellig fra deltager til deltager, så var det fælles fodslag med til at slå dagen positivt an.

I løbet af debatten henvendte Maria Reumert Gjerding sig flere gange til salen med et ønske om at komme ud og besøge flere landbrug, som bruger præcisionsteknologi. Hertil jokede Miljø- og Fødevareministeren, at han håbede, publikum kunne opfylde hendes ønske, hvis det betød færre indkaldelser til samråd.

Men det hele var ikke lyserødt fredag formiddag i Lejre. Da snakken faldt på, hvordan præcisionsteknologien skulle udfoldelse, og hvem der skulle have ansvaret og ejerskabet af data, så begyndte sprækkerne af uenighed at komme frem.

Landbruget er forvandlet om et årti

Med reference til Apples iPhone og den teknologiske indvirkning den har haft på menneskers dagligdag i løbet af de seneste ti år, var Miljø- og Fødevareminister Esben Lunde Larsen overbevist om, at det danske landbrug ville være meget forandret, når nytårsklokken ringer 2028 ind.

- Jeg er overbevist om, at præcisionsteknologi er vejen frem for dansk landbrug, sagde han og forklarede, at han havde en forhåbning om, at teknologien kunne hjælpe med at håndtere landbrugets to største udfordringer - Rekruttering af arbejdskraft og produktionsomkostninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ministeren lagde også op til, at de tilhørende i salen og resten af det danske landbrug godt kunne forvente, at der på et tidspunkt ville komme krav fra ministeriel side om brug af præcisionsteknologi, men at man samtidigt også ville være det fordelagtigt for landmanden.

Modellen med krav var dog ikke noget, som Enhedslistens landbrugsordfører Maria Reumert Gjerding så som værende vejen frem.

- Det er vigtigt, at det ikke er noget, der bliver trukket ned over hovedet på landbruget. I stedet skal der skabes begejstring ude i landet, så landmændene fortæller hinanden om alle fordelene ved præcisionsteknologi, sagde hun, inden hun igen udtrykte, hvor stort et positivt indtryk et besøg på et præcisionslandbrug havde gjort på hende.

Ejerskab og behandling af data

De helt store tvivlsspørgmål, som blev ved med at være på alles læber var, hvem der skulle eje den indsamlede data, og hvem der skulle hjælpe med at behandle data.

Hos landmændene blandt publikum var der bekymrede rynker over, hvor ejerskabet af de indsamlede data skulle ligge.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Netop det emne havde Maria Reumert Gjerding kommenteret på tidligere og sagt, at hvis det stod til hende, så skulle ejerskabet endeligt være hos den individuelle landmand.

Hos Landbrug og Fødevares Martin Merrild var fokus på, at når der endelig en dag kom styr på databehandlingen og ejerskabet, så ville det være en stor lettelse for landmændene, som ikke længere skal indberette om stort og småt fra driften.

- Det vil give landmanden mere tid til sin bedrift og større sikkerhed. Det vil i sidste ende betyde større profit og bedre arbejdsvilkår, sagde han.

Miljø- og Fødevareminister Esben Lunde Larsen understregede, at det ikke var ministeriets opgave alene at udvikle et system, som kunne behandle landbrugsdata. I stedet mente han, at man selvfølgelig skulle gå sammen med virksomheder og interessenter, som havde dette som ekspertiseområde, og så i fællesskab udvikle et system, som tilgodeså både myndighedernes krav, landmændenes ønsker.

I sidste ende kom deltagerne på konference ikke nærmere et svar om, hvor ejerskabet af de indsamlede data skal ligge. Man har endnu ikke den fornødne viden til at kunne udarbejde en konkret plan endnu for ejerskab af data eller lovgivning på området.