Når man dyrker majs, er det vigtigt, at man giver vand på de korrekte tidspunkter. Det understreger de tre Seges-konsulenter Søren Kolind Hvid, Martin Mikkelsen og Henning Sjørslev Lyngvig, der har skrevet en artikel om emnet.

- Perioden umiddelbart før blomstring og blomstringsperioden er de mest tørkefølsomme vækstfaser. Derfor er det afgørende, at majs holdes velforsynet med vand i denne periode og minimum frem til midten af september. Forsøg med vanding i majs har vist, at majs normalt betaler for vanding, når der er behov, indtil tre uger efter fuld blomstring, skriver de i artiklen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sprød stængel

Når man vander majs, er der dog flere ting, man skal tænke på. Hvis væksten er gået stærkt, kan majsen have en sprød stængel, som let knækker.

- Vanding med store dråber kan derfor knække majsen ned. For store dråber kan skyldes, at der er for lidt tryk på vandingsanlægget, eller at der anvendes en for stor dyse. Et højere tryk og mindre dråber kan opnås ved at anvende en mindre dyse, men så skal flytteafstanden tilpasses, da en mindre dyse giver et andet spredebillede. Der anbefales et tryk på mindst tre bar, skriver de tre konsulenter.

Følg udviklingen

Derudover skal man overveje majsens udvikling, inden man vander.

- Majsens udvikling har varieret meget mellem de enkelte marker. Der er stor forskel på, hvornår majsen har udviklet så stort et bladareal, at der er fuld fordampning. Det bør indgå i vurderingen af det aktuelle vandingsbehov. Vandingsbehovet varierer også mellem forskellige landsdele på grund af store forskelle i nedbør. Det er vigtigt at følge vandbalancen i de enkelte marker, så der vandes rettidigt og efter behov, skriver de tre konsulenter.

Prioritér afgrøder

Hvis man er udfordret på vandingskapaciteten, har de tre konsulenter også et bud på, hvordan man bør prioritere vandingen. Vigtigst er majsen, herefter skal afgræsningsmarkene have vand, inden turen kommer til nyt udlæg lagt ud i renbestand i foråret eller i dæksæd af grønært eller grønbyg. Sidst på listen finder man slætgræsmarker.