Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Stordriftsfordele i roerne

Af Morten Damsgaard - 13. dec. 2016 KL. 11:28

Nordic Sugar ser flere fordele i at flytte roe-transporten over på lastbiler.

Normalt klares transporten af roer fra mark til sukkerfabrik på Lolland med traktor, men fremover vil størstedelen af roe-transporten hos Nordic Sugar klares med lastbil.

- Fra sæson 2017 overtager vi ansvaret for levering af roerne til fabrikken, og vi ser en lang række fordele i at benytte lastbiler frem for traktorer i fremtiden, fortæller Claus Nørgaard, chefkonsulent hos Nordic Sugar, og fremhæver blandt andet en bedre udnyttelse af rense-læssemaskinerne:

- Vi har en lang række rense- og læssemaskiner, som kan udnyttes endnu bedre ved stordrift, hvor der kommer flere tons roer igennem hver enkelt maskine.

Claus Nørgaard fortæller også, at ved at lægge alle roer i kuler og efterfølgende læsse roerne med en rense-læssemaskine, kan der dels opnås en højere kapacitet på optageren, dels leveres der en renere færdigvare på fabrikken:

- Ud af de 500 til 600 læs, som hver dag leveres på de enkelte fabrikker, så bliver der sorteret over 30 ton skidt og sten fra i timen. Ved at sørge for en ekstra rensning ved læsning af samtlige roer, skulle vi gerne kunne reducere dette tal væsentligt.

Claus Nørgaard fortæller dog, at det bliver op til den enkelte avler at vurdere, hvad der giver mest mening med transporten.

- Nogle vil se det som en lettelse, mens andre avlere tæt på fabrikken har størst fordel i selv at levere roerne, fortæller Claus Nørgaard og understreger, at det vigtigste er, at roerne kommer til fabrikken.

Lettere for avleren

Foruden en ekstra rensning ved læsningen, så kan roerne også tages ekstra skånsomt op ad jorden.

- Når roerne alligevel skal renses i en læsse-rensemaskine, så behøver optageren ikke sørge for en perfekt rensning af roerne, men kan tage håndtere roerne mere skånsomt. Foruden højere kapacitet på optageren, giver det også mindre slidtage på optageren, fremhæver Claus Nørgaard.

- Det bliver noget lettere for avleren, da han ikke skal bekymre sig om andet end at passe roerne, og i kampagnen blot læsse dem af for enden af marken, så sørger Nordic Sugar for resten af processen.

Større areal

Dækningsbidraget på roerne er faldet til sæson 2017, og det er endnu usikkert at sige, hvor prisen ender for kampagnen i 2018.

- I Europa er der på nuværende tidspunkt et underskud af sukker, så fremtiden ser lys ud, og vi forventer at øge arealet med 10 procent over de næste år, fortæller Claus Nørgaard og fortæller, at det cirka svarer til tre til fire tusind hektar i Danmark.

- I sæson 2017 har vi flere avlere som er stoppet, men der er også kommet nye til, vi så gerne et endnu større areal i 2017, men håber vi kan få det i 2018.

Han fremhæver fordelen i sukkerroerne, som er en sikker afgrøde og spreder sæsonen ud:

- Til trods for at avlerne ikke længere skal stå for transporten af roerne til fabrikken, så forlængere roerne vækstsæsonen væsentligt. Desuden er roerne rigtig gode i sædskiftet, og en afgrøde, hvor der har været en stabil udbyttestigning over de seneste år.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame