Hvis man bevæger sig rundt på Sydsjælland, Møn, Falster og Lolland er der stor chance for at møde en af de i alt 22 servicebiler fra Johs. Mertz A/S.

Maskinforretningen har hele fire afdelinger fordelt i Nakskov, Nykøbing, Faxe og Ringsted og har 100 ansatte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Til næste år har den store maskinforretning 100-årsjubilæum, da det hele startede i Nykøbing i 1915. Grundlæggeren var Johannes Mertz, som sammen med konen Irma Mertz startede forretningen op i Nykøbing.

Jørgen Mertz overtog forretningen efter faderen, og Jørgens søn Per Mertz er i dag tredje generation i virksomheden, som er vokset eksplosivt.

I 1938 startede maskinforretningen en afdeling op i Nakskov, efterfølgende i Faxe i 1989, og sidst blev Johs. Mertz færdig med helt nyt byggeri med værksted og lager i oktober måned 2013 i Ringsted.

Maskinforretningen har altid arbejdet med to direktører, og derfor deler indehaveren Per Mertz direktør-stolen med Lise Bennike

- Jeg har været ansat i maskinforretningen siden 2003, og jeg er rigtig glad for det, da det er en branche, hvor der konstant er udvikling og to dage meget sjældent er ens, fortæller Lise Bennike.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hun lægger dog ikke skjul på, at det er en mande-branche, selvom Mertz har otte kvinder ansat.

- Dog er der en tendens til, at flere og flere kvinder kommer ind i maskinforretningsverdenen, også som direktør af forretninger, så det ser jeg som meget positivt, påpeger Lise Bennike.

Produkterne hos Johs. Mertz er mange, men hovedvægten er CNH i form af både New Holland og Case IH traktorer, pressere og mejetærskere. Redskaberne sælges fra Amazone samt Kverneland og Krone og så er der import af flere produkter herunder Ropa roemaskiner, Brantner vogne, Honey Bee sejlskæreborde, Steekte række- og radrensere, Poluzzi bælter samt tiptrailer med dolly montering til traktorer under navnet Mertz Megatrailer.

Hvert sit speciale

De fire afdelinger er fordelt med hver sin afdelingsleder, og hver afdeling har hvert sit speciale.

- Eksempelvis er Nykøbing-afdelingen specialaseret i servicering og salg af Ropa-maskiner, hvor hovedlageret til Ropa reservedele er placeret, fortæller Lise Bennike, som gør opmærksom på at fokus hos maskinforretningen er på traktorer og mejetærsker foruden roemaskinerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Alle garantisager og administration er også samlet i Nykøbing, mens servicering i autostyringsanlæg er samlet i Naksov og Faxe. I Faxe har man specialiseret sig i Honey Bee sejlskærbordene samt italiske Poluzzi bælter, mens der er i Ringsted sælges Krone

- Bælterne sælger vi også i Sverige, hvilket også gør sig gældende for Honey Bee skærebordene.

Lise Bennike påpeger dog, at alle produkter sælges fra alle afdelinger, på nær Case IH og New Holland traktorer og mejetærskere som maskinforretningen sørger for at holde mere adskilt.

Der er sælgere, som kun arbejder med New Holland og omvendt kun med Case IH. Johs. Mertz har 12 sælger, og i 2013 kørte sælgerne 180.000 kilometer på landevejen.

Unik service

- Den helt klare grund til at opdele afdelinger og personale er at sikre høj service for vores kunder, da service virkelig skal være i højsædet for at overleve som maskinforretning i dag. Landbrugene bliver færre og større, og kun de dygtigste er tilbage, og de forlanger, at vi støtter op om dem næsten døgnet rundt, og det stræber vi konstant efter at leve op til.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det betyder blandt andet også, at maskinforretningen bruger 500.000 kroner om året på efteruddannelse, og i alt er der 10 lærlinge fordelt på alle afdelinger.

Den nye afdeling i Ringsted er et rent servicecenter.

- Det betyder, at der ikke er en butik hvor landmanden kan komme og købe småting. Der er kun værksted og lager, fortæller Lise Bennike, men gør dog opmærksom på, at kunderne altid er velkommen til at komme ind i forretningen.

Før nybyggeriet havde maskinforretningen et fælleshus med Helms i Sorø, men i dag er der ikke længere samarbejde med de to forretninger.

Lise Bennike fortæller også, at Johs. Mertz for et par år siden købte en mobil bremsestand, som har rejst rigtig meget rundt siden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er faktisk det eneste mobile bremsestand på øst for Storebælt, og sammen med danske sukkeroedyrkere tester Johs. Mertz bremser på anhængere og vogne og forsyner køretøjerne med klistermærker som fortæller, at bremserne er i orden.

Maskinforretningen gør også meget ud af at møde kunden i øjenhøjde.

- Vi gør meget ud af markdemonstrationer, da vi mener, kunden har stor nytte af at se vores produkter i aktion og opleve hvilke vare, vi kan levere.

Også til private

Selvom 95 procent af omsætningen ligger inden for landbruget, så har Johs. Mertz også aktiviteter i skov- og havesektoren.

- Vi har en sælger, som udelukkende kører rundt til kirkegårde, boligselskaber og lignende og sælger de mindre maskiner til håndtering af græsplæner, hække og så videre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forhandlingen inden for de mindre maskiner fordeler sig på Husqvarna, Stiga, Still og Kächer, og salget sker både til private og professionelle.

- Ud over skov- og haveaktiviteterne er jagt og fiskeri med til at give et godt liv i butikken, da der altid er mennesker, selvom der er travlt i marken, og landmanden ikke har tid til at komme forbi, fortæller Lise Bennike, som også påpeger, at mange landmænd også er jægere.