Der blev stillet skarpt på landbrugets vilkår, da Agri Nord Kongres 2017 blev afviklet i Aalborg 8. februar.

375 deltagere var med til kongressen, som blandt andet bød på oplæg fra direktør i Landbrug & Fødevarer, Flemming Nør-Pedersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I den politiske verden fordeles ansvaret i store træk mellem folketingspolitikere, embedsfolk og EU. Jeg vil gerne minde folketingspolitikerne om, at det er dem, som har ledelsesansvaret i virksomheden Danmark.

Carl Chr. Pedersen, formand Agri Nord

Agri Nord Kongres afvikles for andet år i træk og samler de tidligere årsmøder for økonomi, svin, kvæg og planteavl til én kongres, hvor formiddagen bød på et politiske program, der blev åbnet af formand Carl Chr. Pedersen. Han fremhævede behovet for, at folketingspolitikere tager ansvar, når det kommer til ledelse af Danmark.

- I den politiske verden fordeles ansvaret i store træk mellem folketingspolitikere, embedsfolk og EU. Jeg vil gerne minde folketingspolitikerne om, at det er dem, som har ledelsesansvaret i virksomheden Danmark. De har ledelsespligt og tilsynspligt, og det er vigtigt at det er dér og ikke hos eksempelvis embedsfolkene, at ansvaret ligger, påpeger Carl Chr. Pedersen.

Kritik af DR

Flemming Nør-Pedersen brugte en del af sin taletid op at lange ud efter de danske mediers dækning af landbruget. Han rettede især kritik mod DR for deres valg om at sælge MRSA-dokumentaren "Den dag penicillinen ikke virker" til svensk tv efter, at DR's egne journalister på P1 og Detektor havde rettet kritik mod udsendelsen.

- De kalder det en dokumentar, men jeg vil hellere kalde det en film, lød Flemming Nør-Pedersens kommentar til det faglige indhold i programmet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han påpegede også, at nogle emner er voldsomt overbelyst, mens andre er underbelyste, når man ser på DR's nyhedsbillede. Han efterlyste blandt andet flere historier om, hvordan man kan sikre øget vækst i Danmark, ligesom han gerne så flere perspektiver i klimadebatten, såsom at fødevarer produceres langt mere klimavenligt i Danmark end i udlandet.

Fagligt tag selv bord

Eftermiddagens program til kongressen bød på faglige sessioner, hvor de enkelte deltagere kunne vælge, hvilke emner de ønskede at blive klogere på. De kunne eksempelvis dykke ned i de økonomiske nøgletal for 2016 på de forskellige driftsgrene, ligesom generationsskifte, efterafgrøder og planteavlslandsforsøgene i 2016 var blandt emnerne.