Landbruget sukker efter arbejdskraft, men ny aftale om bedre muligheder for at ansætte udenlandsk arbejdskraft har vanskelige vilkår.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har været på besøg hos landmand Jacob Skals ved Holstebro, der havde lagt rammer til et arrangement sammen med Holstebro Struer Landboforening.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Også Venstres Thomas Danielsen, der er valgt i området, deltog i arrangementet.

På mødet fortalte løn- og HR-rådgiver Linda Hede, Sagro, at hver fjerde job, der er slået op i landbruget, ikke bliver besat, og at hver 5. virksomhed ser netop manglen på arbejdskraft som en hindring for vækst.

Rådgiverens erfaring er, at landbruget gør sig stor umage for at blive et attraktivt sted at arbejde, men at det fortsat kniber med at kunne rekruttere.

Vanskelige forhandlinger

Derfor så hun gerne, at det var muligt at søge folk uden for EU.

Udlændinge- og integrationsministeren lagde på mødet ikke skjul på, at hun forudser en vanskelig uge i forhold til at få handlet en aftale igennem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Inger Støjberg har lidt svært ved at forstå, at Socialdemokratiet ikke vil være med til at sikre blandt andet landbruget arbejdskraft fra udlandet.

- I 2015 udtalte Mette Frederiksen sig som beskæftigelsesminister ellers positivt om at tiltrække udenlandsk arbejdskraft, sagde Inger Støjberg på mødet.

Ros til regeringen

Formand for Holstebro Struer Landboforening, Kristian Gade, roste regeringen for det udspil, der i denne uge skal forhandles omkring blandt andet adgangen for udlændinge til at kunne arbejde i Danmark.

Det politiske stridspunkt er lige nu, om det skal være muligt at have praktikanter fra andre land i 12 eller 18 måneder på en form for lærlingeløn. Hertil kommer andre tiltag, der vil kunne gøre det lettere for landbruget, herunder at udvide aldersspændet for praktikanter fra 18-30 år til 18-36 år. Ligeledes ønsker regeringen en lempelse af kravet om, at pågældende landbrugspraktikanter skal være i gang med landbrugsuddannelse i hjemlandet.

Et flertal af Socialdemokratiet, DF og SF er imod lempelserne og kritiserer regeringen for løndumping.