Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Fra stenstrengelæggere til festivaler

Af Morten Damsgaard - 12. jul. 2017 KL. 07:14

 • ww254497_1
 • ww254497_2
 • ww254497_3
 • ww254497_4
 • ww254497_5
 • ww254497_6
 • ww254497_7
 • ww254497_8
 • ww254497_9
 • ww254497_10
 • ww254497_11
 • ww254497_12

UBN Trading nær Randers driver en noget utraditionel form for maskinstation med opgaver fra marken til festivalpladsen.

Til trods for at Ulrik Bech og Brian Nielsen købte den første traktor i 2013, så er der fart på den noget utraditionelle maskinstation, hvor der allerede er to ansatte foruden indehaverne, som alle har en noget anderledes hverdag, end på mange andre maskinstationer i Danmark.

- I foråret stenstrengelægger vi knap 800 hektar, hvorefter sommeren går med opstilling af scene og diverse hegn til danske festivaler, samt tømning af større skibe i havne, mens der i høst presses bigballer, og om efteråret lægges halmen ud på blandt andet gulerødder, fortæller Brian Nielsen, den ene indehaver af UBN Trading, mens han sidder i førersædet på Valtra S394 som kører med bedploven den forårsdag nær Aulum, hvor Maskinbladet lagde vejen forbi.

citat startcitat start

Mange maskinstationer tilbyder gyllekørsel og ensilering, men man skal være rigtig stor i dag, for at det kan gå rundt, og derfor valgte vi niche-vejen.

- Brian Nielsen, medindehaver af UBN Trading.

citat slutcitat slut

Fandt nicheområder

UBN Trading har base nær Randers, og årsagen til, at vi møder dem nær Aulum - cirka 100 kilometer hjemmefra - skyldes opgaverne for DanRoots. Den store rodfrugtsproducent i Tange lejer nemlig fire mand med traktorer fra UBN Trading hvert forår til stenstrengelægning af godt 800 hektar forud for sætning af rodfrugter og grøntsager.

- Da mange af arealerne er økologiske kommer vi meget vidt omkring i det øst- midt- og vestjyske fortæller Ulrik Bech fra førersædet på én af UBN Tradings New Holland T7.270 traktorer, som alle er udstyret med frontlæsser, så eventuelle større sten let kan fjernes.

UBN Trading købte den første traktor i 2013, hvor de lejede den ud til DanRoots med chauffør for netop at køre med en stenstrengelægger.

- Opgaverne er taget til, og i sæson 2017 kørte vi med tre stenstrengelæggere, mens vi til sæson 2018 skal køre med fire stenstrengelæggere. Alle stenstrengelæggerne er DanRoots samt den traktor som pløjer op til bedene og bedploven, derfor lægger vi kun traktor og mandskab til, forklarer Ulrik Bech.

Urik Bech og Brian Nielsen kender hinanden fra en tidligere arbejdsplads på en større maskinstation i det østjyske, og siden den tid havde de snakkede om, at de burde finde på noget sammen.

- I 2012 grundlagde vi UBN Trading, hvor vi havde planer om at handle med blandt andet træpiller, men vi fandt dog hurtig ud af, at det var der ikke meget fortjentelse ved. I stedet begyndte vi at leje os selv ud til blandt andet DanRoots, som faktisk var vores første kunde.

UBN Trading begyndte med at leje sig ud til hjælp i efteråret, hvor der lægges halm ud over blandt andet gulerødder.

- Allerede året efter begyndte vi med stenstrengelægning sammen med en anden maskinstation, og her voksede behovet, især efter den anden maskinstation trak sig ud af samarbejdet, fortæller Ulrik Bech.

Brian Nielsen fremhæver, at netop arbejdet med stenstrengelæggere er et niche-område, hvor man virkelig kan specialisere sig:

- Mange maskinstationer tilbyder gyllekørsel og ensilering, men man skal være rigtig stor i dag, for at det kan gå rundt, og derfor valgte vi niche-vejen i stedet, og har bestemt ikke fortrudt, fortæller Brian Nielsen.

Fylder hullerne

Fra august til november arbejder man stort set kun i halm, og her er kunden også DanRoots.

- Fra høsten 2017 skal vi presse halm med to bigballepressere, og samtidigt med halmpresningen samler vi også ballerne sammen, og flytter dem hen til de marker, hvor halmen senere på efteråret skal bruges til at lægge ud over gulerødderne, fortæller Ulrik Bech.

For at fylde sæsonen ud fra maj til august, så arbejder UBN Trading også med opstilling samt oprydning efter festivaller.

- Det begyndte egentligt ret tilfældigt ved at vi blev hyret til at trække lastbiler fri af mudderet et år til Grøn Koncert, hvor regnen virkelig havde fat i den danske sommer, og arbejdet for festivalerne begyndte derefter ligeså stille at vokse, og senest har vi været på North Side i Aarhus, hvor vi havde 12 mand i gang med blandt andet oprydning af hegn og scener med teleskoplæssere, trucks, traktorer og andet maskineri, fortæller Ulrik Bech.

UBN Trading kommer i den forbindelse vidt omkring og arbejder også i Odense, når Tinderbox-festivalen løber af stablen.

Mandskabsudlejning er blevet en større og større andel af forretningen og i den forbindelse fremhæver både Brian og Ulrik, at de har et godt netværk at trække på, for at skaffe folk til de mange forskellige opgaver.

- Vi arbejder blandt andet også med tømning af skibe på havne, hvor vi lejer folk ud som chauffører på gravemaskiner og gummigede.

Presset forår

Foråret 2017 blev en presset omgang for UBN Trading med stenstrengelægning af de 800 hektar jord for DanRoots, idet regnen drillede en del i sutningen af marts og begyndelen af april.

- Vi begynder som regel med at stenstrengelægge allerede 1. februar, hvis vejrforholdene er til det, og vi vil meget gerne tidligt i gang, så vi kan nå alle 800 hektar inden første maj, men det nåede vi ikke i år, fortæller Brian Nielsen, som gerne skulle være nogle dage foran sætning af grøntsager og gulerødder, da jorden når at tørre ordentligt.

Det er også grunden til, at man til sæson 2018 køre med fire Grimme-stenstrengelæggere. Der var heller ingen tvivl om, at stenstrengelæggerne skal leveres fra Grimme til kommende sæson:

- De røde tyske maskiner er Mercedes inden for kartoffelhåndtering, og passer også rigtig godt ind til dette arbejde, forklarer Brian Nielsen og påpeger, at i modsætning til mange stenstrengelæggere, som benyttes til kartoffelhåndtering på 150 centimeters kam-bredde, så kører man med 170 centimeter kambredde i gulerods-bedene.

- Serviceniveauet på Grimme-maskinerne er lige så højt som maskinernes kvalitet, og vi kan få hjælp dag og nat uanset uge dag, fortæller han.

- Det er naturligvis dyrt, når vi skal have service midt om natten, men man vil gerne betale for den høje kvalitet, fremhæver han, og påpeger desuden, at alle reservedele og sliddele altid er på lager.

Og sliddele kan der hurtigt blive brugt på stenstrengelæggerne:

- Vi er helt nede i 45 centimeters dybde med maskinerne og det skyldes en kombination af gulerødderne kvitterer for luftigt jord, og alle sten er helt væk fra kammene, fortæller Brian Nielsen.

For at øge kapaciteten på de kommende stenstrengelæggere, har DanRoots valgt de nye modeller i en XL-version, hvor det nederste jordkæde er længere, hvilket skulle give større kapacitet, da der når at falde mere jord af kæderne.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame