For knap halvandet år siden indsendte en vestjysk minkalver en klage til Natur- og Miljøklagenævnet. Siden da har han ventet og ventet for trods trods politiske løfter om kortere sagsbehandlingstider, har nævnet end ikke åbent sagen.

? Det er meget nedslående, at der skal gå et år og fire måneder, før nævnet overhovedet åbner klagesagen, siger Rikke Mogensen, miljørådgiver hos Vestjysk Landboforening.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Konsekvenser

Hun forklarer, at nævnet tidligst vil se på sagen til august. Men den lange ventetid har enorm konsekvens for landmanden.

? Mink yngler i foråret. Men avleren kan ikke anvende sin tilladelse til at udvide så længe sagen er uafklaret.

? Han mister derfor for andet år i træk en sæson, hvilket koster avleren op imod to millioner kroner i tabt salg af skind for for hvert år, der går, siger Rikke Mogensen til landboforeningens hjemmeside.

Ingen svær sag

Ifølge Natur- og Miljøklagenævnet selv behandles halvdelen af klagesagerne på under seks måneder. Dog kan mere komplicerede sager tage op imod 12 måneder.

Men denne sag er overhovedet ikke kompliceret, vurderer Rikke Mogensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

? Det er ingen svær sag. Dem ser vi mange af, og udfaldet får på ingen måde principiel betydning, fastslår hun og peger på, at Natur- og Miljøklagenævnet i foråret 2014 både blev effektiviseret og digitaliseret.

Modernisering ikke hjulpet

Imidlertid har moderniseringen tilsyneladende ikke øget hastigheden på ekspeditionerne, siger Niels Chr. Poulsen, minkavler og medlem af miljøudvalget i Vestjysk Landboforening.

? Landbruget er fra politisk i årevis side stillet i udsigt, at behandlingstiden på klagesager ville blive sat væsentligt ned.

? Hvorfor bliver der så ikke sat de nødvendige ressourcer ind på et arbejde, der har så afgørende effekt for en landmands levebrød, spørger Niels Chr. Poulsen.

? Det er en fuldkommen uacceptabel behandling af erhvervet. Og det må være et rimeligt forlangende, at politikerne forholder sig til det i valgkampen, fastslår han.