Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Stald med økogrise ruller rundt i Nordjylland

Af mod - 15. aug. 2016 KL. 07:48

  • ww213445_1
  • ww213445_2
  • ww213445_3

en prototype på fremtiden mobile grise-stald kører på solceller og bælter

Økologiske grise fødes i hytter på friland, hvor de går sammen med soen de første par måneder af deres liv. Herefter fravænnes de og flytter ind i en større stald med adgang til udeareal og grovfoder.

I en staldbygning kan man opsamle gødning fra slagtesvinene. Men økoplanteavler og -svineproducent Hans Henrik Thomsen fra Hallund i Nordjylland ønsker at have grisene ude på markerne i stedet for i en stationær staldbygning. Svaret er en rullende stald på bælter med plads til 150 grise.

citat startcitat start

I princippet kan en svineproducent flytte sine grise rundt i en planteavlers sædskifte.

Else Torp Christensen, projektleder Økologisk Landsforening

citat slutcitat slut

- På den måde kan vi fordele den gødning, grisene afleverer, jævnt over markerne, og vi kan udnytte deres rodeinstinkt til jordbearbejdning og rodukrudtsbekæmpelse, siger Hans Henrik Thomsen.

Enorm fleksibilitet

Hos Økologisk Landsforening ser man et stort potentiale i mobile svinestalde, og her arbejder man sammen med Hans Henrik Thomsen, Aarhus Universitet og Udviklingscenter for Husdyr på Friland på at videreudvikle konceptet i et forsknings- og demonstrationsprojekt i de kommende år.

- I princippet kan en svineproducent flytte sine grise rundt i en planteavlers sædskifte og er ikke geografisk bundet af et fast staldbyggeri. Det gør grisene til en mobil gødningsressource, og giver landmanden en enorm fleksibilitet. Vi ser et meget stort potentiale i det her koncept, fortæller Else Torp Christensen, der er projektleder i Økologisk Landsforening.

Målet for det videre arbejde med prototype-stalden, som ruller rundt hos Hans Henrik Thomsen, er at udvikle færdige koncepter for rullende fravænnings- og slagtesvinestalde med plads til 150 grise i hver.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame