En kraftfuld italiensk knuser blev for nylig testet under forskellige forhold i Danmark. Og det orange skovmonster viste sig at have både teknikken og kraften, da fem af Danmarks førende skoventreprenører satte den på prøve i fem forskellige miljøer. PrimeTech PT-475 med en kampvægt lige godt og vel 27 tons gnaskede bevoksninger og knuste træer og stød med en appetit som en femårig i en slikbutik.

- Maskinen er den første PrimeTech, vi har hentet til Danmark, siden Special Maskiner fik importen oven i agenturet for FAE-knusere. Meget tyder på, at flere PrimeTech-maskiner kan være på vej. Meldingerne fra skoventreprenørerne, der testede maskinen under danske forhold, var éntydigt positive. Samtidig véd vi, at flere maskiner af andre fabrikater synger på sidste vers, så der skal ske en naturlig udskiftning. Den er jeg overbevist om, at PrimeTech får en betydelig andel i, siger distriktschef Peter Henriksen hos Special Maskiner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når vi virkelig ser store muligheder i PrimeTech, hænger det ikke mindst sammen med, at maskinerne er hydrauliske. Det er der ingen af de sammenlignelige konkurrenters maskiner, der er.

Distriktschef Peter Henriksen

Special Maskiner

De to italienske producenter PrimeTech og FAE kender hinanden særdeles godt. Og det er absolut ikke en tilfældighed, at monsteret PT-475 med netop 475 hestekræfter i maskinrummet var trækdyr for FAE-knuseren 500/U-250. I Fondo nord for Gardasøen i det nordligste Italien deler de to mærker adresse under paraplyen FAE-Group.

Ekstrem redskabsbærer

- Bæltekøretøjet fungerer som en ekstrem redskabsbærer, som både kan udrustes med stenknuser, jordfræser, grej til jordstabilisering også med en asfaltfræser, som jeg på sigt også ser gode muligheder i på det danske marked. I første omgang har vi nu testet PrimeTech'en med FAE 500/U-250 knuseren, og det er en test, som maskinen har bestået aldeles overbevisende, siger Peter Henriksen.

- Knuseren er i virkeligheden nem at trække. Den kræver ikke meget kraft at trække igennem hårde stød, og derfor går det problemfrit, når man møder med 475 heste. Selve PrimeTech ligger i den store ende af skalaen for den type maskiner. Der findes kun to større modeller, hvoraf PrimeTech selv har den ene, en PT-600 på 28,5 tons og med hele 600 hestekræfter, fortæller Special Maskiners distriktschef.

Hydraulisk fordel

- Når vi virkelig ser store muligheder i PrimeTech, hænger det ikke mindst sammen med, at maskinerne er hydrauliske. Det er der ingen af de sammenlignelige konkurrenters maskiner, der er. Kun nogle amerikanske maskiner, som så til gengæld ikke holder de emissionskrav, der gælder her i Europa. Hydraulikken sikrer, at maskinen er hurtigt oppe i fart igen, når der har været stop på rotoren, som der uvægerligt vil være. Når man trækker løse stød ind gennem maskinen, stopper rotoren. Takket være den hydrauliske drift, er det ikke nødvendigt at tage gassen af motoren. Man bakker simpelthen, så det blokerende stød ryger ud, og så fortsætter man fremad, forklarer Peter Henriksen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Som standard er PrimeTech PT-475 udstyret med luksuskabine, som er både ROPS- og FOPS-sikret. Der er altså taget højde for, at maskinen problemfrit holder til både at vælte og få nedfaldende genstande ned over sig, uden at det går ud over maskinføreren.

Førersædet i den airconditionerede kabine er med opvarmning og luftaffjedring.

Dansk selskab

Ude i maskinrummet har de 475 heste i den sekscylindrede Cat C13-motor dansk selskab. Såvel den hydrauliske transmission og elektronikken er af bedste Danfoss-kvalitet. Berco har leveret den oscillerende undervogn, hvor der er mulighed for valg mellem 60 eller 90 centimeter brede bælter.

Hvis man ønsker lidt ekstra til skovturen, har den italienske fabrik strikket lidt af et overflødighedshorn af muligheder for tilvalg sammen. Bagudrettet kamera, GPS, ekstra arbejdslys såvel på siderne som bag på maskinen er nogle af dem. Der er også mulighed for lys i motorrummet, fuldt forvarmningssystem til såvel motor som batterier, brændstof og hydraulikolie, og overtrykssystem til kabinen.

Det var op til sidste års Have & Landskabsmesse i Slagelse, direktør Lennart Ahlefeldt-Laurvig kunne hjemføre agenturet på de vel estimerede FAE-knusere fra et besøg på fabrikken i Norditalien. Knuserne har i mange år haft et særdeles godt navn blandt professionelle skovfolk, men havde oplevet et popularitetsdyk som følge af, at serviceniveauet hos den tidligere importør lod en del tilbage at ønske.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Materiel, der konstant udsættes for voldsomt slid og hårde arbejdsvilkår har naturligvis behov for, at der nem adgang til nye sliddele og reservedele. Det mente FAE Group ikke var tilfældet i Danmark, og derfor bad fabrikken Special Maskiner om at være dansk repræsentant og få skik på tingene. Det har været en succes, og knuserne er nu godt på plads i de danske skove igen, fortæller distriktschef Peter Henriksen.

Mange FAE med traktorer

Hidtil har det været med FAE-modeller til montering på traktorer mellem 80 og 350 hk. Sådanne ekvipager har allerede ryddet masser af levende hegn og efterladt såvel juletræsplantager og frugtplantager som nedfræsningsklart materiale i skovbunden. Nu lader Special Maskiner så de største knusere få følgeskab af de store kraftstationer, der fungerer som redskabsbærere for knuserne. Nemlig PrimeTech-bæltekøretøjerne.

Totalt rummer FAE Groups program af PrimeTech fem modeller fra 175 til 600 hk, hvor det altså er den næststørste, PT-475, som netop har givet danske testere en solid knuser.

- PT-475 er den rigtige størrelse maskine for mange danske skoventreprenører. I standardversionen med 90 cm brede bælter vejer den 24 tons. Knuseren FAE 500/U-250 er 304 cm bred og sikrer en effektiv arbejdsbredde på 256 cm. Den er den største knuser-model, der kan køre sammen med PT-475 og den næststørste i det hele taget, som FAE Group producerer, siger Peter Henriksen.