Både Landbrug & Fødevarer og den lokale Skanderborg-Odder Landboforening har udtrykt ærgrelse over, at Skanderborg Kommune vil indføre forbud mod brug af ellers lovlige pesticider på udvalgte jorder omkring vandboringer.

- De har ikke undersøgt tingene ordentligt. Hvis de havde det, ville de opdage, at der slet ikke er behov for et forbud. I Låsby er der for eksempel 40 meter ler oven på en boring, så det er vanvittigt at lave et forbud der, har formand for den lokale landboforening, Jens Gammelgaard, tordnet mod kommunen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Skanderborg Kommunes forbud er desværre lige så ringe funderet i faglighed, som vi har set det i andre kommuner, hvor man heller ikke har kunnet påvise nødvendigheden af forbuddet, har Lars Hvidtfeldt, viceformand i Landbrug & Fødevarer, udtalt.

I byråd og i Folketing

I august havde Miljø- og Planudvalget i kommunen emnet på dagsordenen ad flere omgange, før det blev vedtaget og sendt videre til byrådet efter en afstemning 23. august. Dengang sagde formand for Miljø- og Planudvalget, Claus Leick (SF), til Maskinbladet:

- Jeg synes, det er en fornuftig beslutning, som jeg har det godt med. Nu begynder så en længere proces, hvor vi skal ud at snakke med hver enkelt landmand omkring kompensation. Vi er klar til at strække os så langt, vi kan, for at alle bliver tilfredse.

Samme dag udtrykte miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen på et samråd på Christiansborg bekymring for pesticidrester i dansk grundvand. Han skal diskutere emnet med sine politiske kolleger senere på efteråret.

I dag onsdag skal Claus Leick fra Skanderborg diskutere emnet med sine byrådskolleger.