Jens Holland Flarup taler et glimrende tysk, og den detalje har været med til at grundlægge den maskinforretning, som han nu driver på snart 25. år.

Forretningen startede i Tyskland, hvor Jens Holland Flarup boede dengang, og i 1998 flyttede han til Danmark, hvor han startede Flarup Maskiner, der holder til nær Assens på Vestfyn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Dengang boede jeg i Tyskland, hvor jeg arbejdede for Massey Ferguson. I 1994 begyndte jeg at handle med brugte maskiner, og i 2002 blev jeg kontaktet af Dammann. De ville gerne have en importør, der talte flydende tysk, forklarer Jens Holland Flarup, der er medindehaver af Flarup Maskiner, som han har sammen med Michael Warming.

Selvom det for nogle kan virke forholdsvis ligegyldigt, hvorvidt man taler tysk, så har det vist sig at være en stor fordel hos Flarup Maskiner.

- Det betyder utroligt meget, at vi kan ringe direkte til fabrikken og tale med den tekniker, der har forstand på emnet, og at man ikke skal bruge en tolk, eller skal prøve at oversætte vanskelige termer til et tredie sprog, siger Jens Holland Flarup.

Dammann-sprøjterne er dog ikke det eneste mærke, som Flarup Maskiner forhandler. I programmet har man også Hawe-vogne, som netop har produceret en 50 m3 sneglevogn, lufttrykreguleringsgrej fra PTG, Müller Elektronik, Lechler dyser samt maskiner til jordbearbejdning fra tyske Güttler og polske Grano.

Nyt liv

Udover salg af nye maskiner arbejder man hos Flarup Maskiner også meget med køb af brugte maskiner, som istandsættes og sælges videre. På den måde får maskinerne nyt liv på de danske marker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har det største lager af harver nord for Alperne. Det er de varer, man har på hylderne, der får folk til at komme. En del af handlerne er bestillingsarbejde på ønske fra kunderne, siger Jens Holland Flarup, der forventer, at der kommer endnu mere gang i salget, hvis 2017-høsten ender med at blive god:

- Der er mange landmænd, som har udskudt investeringerne, fordi økonomien har været presset, så når der skal handles, så er det her og nu.

Til denne sæson har Flarup Maskiner også indkøbt en lille håndfuld store frakørselsvogne, og det har også været en succces:

- Vi har solgt en del af dem, vi har stadig noget tilbage, som kan leveres til høsten, siger Jens Holland Flarup.

Luksussprøjter

De tyske Dammann-sprøjter, som Flarup Maskiner både importerer og sælger, er ikke det mest udbredte mærke i Danmark, men de grøn-gule sprøjter har ry for at være et kvalitetsprodukt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Dammann laver nogle stærke maskiner, og de har i mange år været fremsynede på den teknologiske front. Eksempelvis kan man med en ny Dammann-sprøjte indstille op til 16 forskellige doseringer på tværs af bommen, og der er de langt foran konkurrenterne, selvom Dammann-sprøjterne stadig er meget enkle i opbygningen, siger Jens Holland Flarup.

Dammann-sprøjterne, der er testet i PowerGear med ros til følge, fås både som selvkørende og trailersprøjte.

- Vi oplever en stigende interesse for de selvkørende varianter. De tilbyder en god frihøjde, så sprøjterne er gode i raps, majs og kartofler, forklarer den vestfynske maskinhandler.

Det forpligter dog også at være importør og forhandler af et luksus-mærke som Dammann.

- Når der er tale om et forholdsvis lille mærke, så forventer folk også, at vi er her døgnet rundt, og det er vi selvfølgelig også. Vi skal kende teknikken, og vi holder os hele tiden ajour med, hvad der sker. Vi gør vores bedste for hele tiden at gøre os fortjent til kundernes tillid, siger Jens Holland Flarup.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tæt på tildelingskortet

På Dammann-sprøjterne er det muligt at have et batteri med fire forskellige dyser, og det er med til at muliggøre de 16 forskellige doseringer på tværs af bommen. Den nye teknologi kan også bruges til kurvekontrol. Når sprøjten svinger, sættes der flere dyser i gang yderst på bommen og den mindste vælges inderst. Det er tydeligt, at også afgrøder i kurverne får den rette dosering.

- Det hele handler om, at vi skal så tæt på tildelingskortet som muligt. Når man ser, hvor man variationer der er på tværs af marken på et tildelingskort, så giver det også god mening, at sprøjten skal kunne tilpasse doseringen så fleksibelt som muligt, forklarer Jens Holland Flarup.

Hos Flarup Maskiner vælger omkring halvdelen af kunderne faktisk også et batteri med fire dyser, når de investerer i en Dammann-sprøjte. Med de fire dyser kan sprøjten også indstilles til automatisk at vælge den rette dyse, udfra ønske om dråbestørrelse, så afgrøden får den rette tildeling - også hvis vinden eller vejret ændrer sig under arbejdet.

Hos Flarup Maskiner beskæftiger man i øjeblikket fem mand, men der er planer om, at forretningen skal vokse:

- Vi er ved at bygge nyt kontor og udstillingsareal, og vi vil gerne være flere mand og søger derfor tysktalende mekaniker og juniorsælger. Derfor øger vi også vores fokus på salg af maskiner. Samtidig får vi også indrettet et undervisningslokale, så vi kan gøre kunderne endnu bedre til at udnytte teknologien optimalt.