Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Spreder til store og kompakte skår

Af Helge Plougmann Nielsen - 17. jun. 2017 KL. 08:49

  • ww251526_1
  • ww251526_2
  • ww251526_3

Lykke Smeden A/S nord for Randers har udviklet en meget kraftig spreder, som effektivt fordeler halmen fra et 40 fods skår.

Ud over at drive Lykke Smeden A/S i Øster Tørslev, er Martin Lykke medejer af et selskab, der presser og leverer kvalitetshalm til forskellige virksomheder.

- For at opnå den rette kvalitet, skal halmen ofte ligge på skår en dag eller to, efter at det er høstet. Overraskes vi af en tordenbyge, som gennembløder halmen, skal det spredes ud, for at få det tørt igen, siger Martin Lykke.

Store skår

Traditionelle vendere er effektive til at vende bredspredt materiale, men er ikke designet til at rykke et 30 eller 40 fods skår af vådt halm fra hinanden.

- Med de traditionelle vendere kørte vi ofte så langsomt, som traktoren kunne, og så var det sådan set lidt tåbeligt, at køre med en vender med en arbejdsbredde på ti meter, hvor kun de to rotorer i midten reelt lavede noget, siger Martin Lykke. Han var også irriteret over, ikke at kunne anvende de store traktorer, der alligevel stod stille, når der ikke kunne presses halm.

Testet i fire år

For fire år siden begyndte Lykke Smeden derfor at udvikle en heavy-duty vender med to kraftige rotorer.

- Første udfordring var at finde rivefjedre, som var kraftige nok. Efter at havet testet stort set alt lige fra stålwire og til efterharvetænder, fandt vi en lettisk fabrik, som kunne producere rivefjedre i 16 millimeter fjedrestål. Armene på de to rotorer er produceret i 30x60 millimeter fladstål, og rivefjedren er monteret med 16 millimeter bolte, siger Martin Lykke.

Riven trækkes igennem et T-gear og to vinkelgear. I udviklingsforløbet blev der testet forskellige udvekslingsforhold og forskellige vinkler på rivehjulene. Gearene, der er med skråt skårne tandhjul, leveres af en franskk producent, og for at kunne vinkle rivehjulene er der imellem T-gearet og de to vinkelgear monteret kardankryds. Transmissionen er beskyttet med en glidekobling i kraftoverføringsakslen.

Spreder i fuld bredde

Modelbetegnelsen HD50 står for heavy-duty, og at redskabet kan sprede et 50 fods skår i fuld bredde. Arbejds- og transportbredden er på små fire meter.

Sidste år kørte der en HD50 i Norge og tre spredere her i landet. De fungerede alle perfekt, og efter de sidste afpudsninger er sprederen nu i serieproduktion og klar til salg.

- Under normale forhold kører vi cirka 15 km/t med sprederen, og spredebredden kontrolleres med omdrejningerne på kraftudtaget, siger Martin Lykke.

Sprederen er monteret i traktorens trepunktsophæng og bæres af to hjul bag rotorerne. Hjulene kan højdeindstilles, og da topstangen er monteret i et aflangt hul, er der mulighed for at regulerer arbejdshøjden under arbejdet.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame