Ifølge Tina Sefsiek Hansen, dyrlæge hos Porcus, er der både økonomiske og dyrevelfærdsmæssige grunde til at fokusere mere på bekæmpelse og forebyggelse af spoleorm i danske økologiske svinebesætninger.

En ny undersøgelse viser, at langt flere økologiske end konventionelle besætninger har problemer med orm, og samtidig er det hos 71 procent af de økologiske besætninger et problem, der er helt overset.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Herlighedsfaktoren er stor ved at se økologiske grise rende rundt på marken med trynen i jorden, siger svinefagdyrlæge Tina Sefsiek Hansen og fortsætter:

- Men risikoen for smitte er også stor, og ormepresset er generelt meget større i økologiske svinebesætninger end konventionelle.

Frilandsproducenter har samme problematik med orm som økologerne, men når der er lagt om til økologi, er det en helt anden boldgade end før. Skal svinene have medicin, skal der en dyrlæge til hver gang.

- Der skal derfor fokus på forebyggelse. Jo mere forebyggelse - jo bedre, siger Tina Sefsiek Hansen.

En undersøgelse af slagtesvin på Danish Crowns slagteri viste, at der var orm i 39 procent af slagtesvinene fra konventionelle besætninger, mens der var orm i slagtesvin fra hele 71 procent af de økologiske og frilandsbesætningerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I Danmark er der ikke stor tradition for behandling af orm hos svin, hverken hos økologiske, frilands- eller konventionelle besætninger, siger dyrlæge Tina Sefsiek Hansen og uddyber:

- Det hænger sikkert sammen med, at vi i Danmark ikke får fradrag på slagteriet, selvom leveren må kasseres på grund af leverpletter.

I Tyskland er der et fradrag på knap otte kroner og i Norge 20 kroner for levering af slagtesvin med leverpletter. Derfor er det normalt, at en slagtesvineproducent i Tyskland behandler sine slagtesvin tre gange i løbet af fedeperioden.

- Ud over at spoleorm forværrer Lawsoniainfektion, ved man fra en ny dansk undersøgelse, at effekten af vaccination mod Mycoplasma-lungesyge svækkes, hvis der er spoleorm på spil i tiden omkring vaccinationen, siger Tina Sefsiek Hansen.

Det er så godt som umuligt at gøre noget ved ormetrykket udover at behandle for orm. For konventionelle besætninger kan dyrlægen ordinere ormekur ud fra de kliniske symptomer. Men i økologiske besætninger skal det med jævne mellemrum diagnosticeres, at der er orm i besætningen, det vil sige med gødningsprøver eller blodprøver for, at der må gives ormekur.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er fundet masser af orm i bedriften hos Laurs Papsø Laursen i forbindelse med denne undersøgelse, siger Tina Sefsiek Hansen og fortsætter:

- Men det vil være rasende nemt at få sat ormebehandlingen i system hos ham, for han har en fravænningsstald, hvor behandlingen kan tildeles på stiniveau eller gennem vandingssystemet. Desuden er det let at tage blodprøver for orm, fordi svinene går i stier med adgang til udeareal.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen desuden allerede nu læses ved at klikke her.

Brugernavnet er dit abonnementsnummer, og adgangskoden er dit postnummer.

Ikkeabonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til den.