For at minimerer risikoen for udvaskning af kvælstof eksperimenterer landmænd og maskinstationer med metoder, hvor der kan tildeles enten gylle eller handelsgødning i løbet af vækstsæsonen.

Den italienske maskinproducent, Maschio Gaspardo, går linen helt ud, og viste på efterårets Eima udstilling i Bologna en selvkørende gyllemaskine, der kan arbejde i meget høje majs uden at beskadige plantern.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Maskinen har en frihøjde på 1,65 meter og er opbygget over et knækstyret chassis med tre aksler og træk på samtlige hjul. Tanken rummer 12.000 liter, og på udstillingen var maskinen monteret med en nedfælder til seks rækker. Maskinen hedder Unigreen Talpa og produceres på en fabrik nær Venezia, hvor der også produceres sprøjter til Maschio Gaspardo.

- Talpa er udviklet specielt til biogasindustrien, hvor udbringning af gylle til majs i juni og juli måned har to formål. Ved at anvende afgasset gylle til majsen, kan der spares på indkøbt gødning, og med Talpa kan gyllen tildeles i sommermånederne hvor væksten og dermed udnyttelsen er størst. Udkørsel af gylle i juni og juli måned betyder samtidig, at biogasanlægget ikke opbygger så store lagre af afgasset gylle, forklarer Michele Brotto, Maschio Gaspardo.

Med elevator

Unigreen Talpa drives af en motor på 250 hestekræfter og har hydrostatisk transmission. Transmissionen kan enten køres i Eco eller Full Power mode og tophastigheden på landevejen er 40 km/t. Frihøjden på 1,65 meter er opnået ved at montere maskinen med høje dæk i dimensionen 380/90R50, og ved at placere hydraulikmotorerne direkte ude ved de enkelte hjul.

Fra førerkabinen, der kun har fire stolper og er monteret i to meres højde, har føreren er godt udsyn. Maskinen kontrollers fra en 12 tommer touchscreen, og en elevator gør det let for føreren at komme ombord i den høje maskine.

Parallelogramophængte skær

Nedfælderskærene, som er udviklet specielt til nedfældning i majs, er parallelogramophængte. Skærene består forrest af skiveskær med dybdebegrænser, som åbner jorden for de efterfølgende nedfældertænder, der kan indstilles til at nedfælde gyllen i 5 -15 centimeters dybde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Talpa er udstyret med trepunktslift, og til nedfældning i sort jord eller græsmarker kan maskine udstyres med traditionelle nedfældere.