Energipoppel er en hurtigt voksende træart, der producerer meget ved og har en lav barkandel sammenlignet med andre energiafgrøder. Det giver en flis, som er særdeles velegnet til forbrænding, både i egen bedrift og som afsætning til flisfyrede varmeværker.

- Poppel er en exceptionel art, fordi man kan opnå et godt udbytte på de fleste typer jorde (poppel egner sig ikke til våde jorde), hvis man udfører den rette kulturpleje de første par år, fortæller Jens Stenhøj Jørgensen, direktør i Forstmiljø, som i 2010 introducerede et dyrkningskoncept for energipoppel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når du vil dyrke poppel som energiafgrøde, kan du vælge mellem forskellige velafprøvede poppelkloner, som på grund af genetisk udvikling har egenskaber, der egner sig til forskellige jordtyper, vindforhold og havets saltpåvirkninger. Valget afhænger af jordbundsforholdene og lokaliteten på dit areal. Nogle poppelkloner er velegnede til lerede jorde, mens andre egner sig bedre til sandede jorde. Der er også forskel på, hvornår klonerne springer ud i foråret og afmodner i efteråret. Det har stor betydning, hvis arealet er udsat for nattefrost i foråret, for hvis poplen har dannet nye skud, kan frostskader forringe væksten.

I Danmark anvendes særligt klonen OP42, som har vist sit potentiale siden 1920erne og den tyske klon MAX, der er dyrket siden 1950erne. Derudover har Forstmiljø introduceret højtydende italienske kloner og tester i øjeblikket to belgiske kloner (Oudenberg og Vesten), som tegner meget lovende på dansk jord.

Bæredygtig biomasse

Kriterierne for bæredygtig biomasse er defineret ved et samarbejde mellem Dansk Fjernvarme og Dansk Energi.

Da energipoppel dyrkes som bæredygtig skovdrift, kan energipoppel afsættes som bæredygtig biomasse. Derudover kan energipoppel bruges til at optimere den konventionelle drift på flere områder, for eksempel ved at rette arealet til, så det bliver mere rationelt at dyrke eller ved at omlægge arealer med et ringe udbytte til energipoppel: Årlig grundbetaling bevares, årlig grøn støtte bevares, kan medregnes som efterafgrødekrav, hvor 1 hektar poppel udgør et efterafgrøde krav på 1,2 hektar, kvælstofnorm på 120 kg/ha/år., kan medregnes som miljøfokusområde og desuden er der fuldt skattefradrag for etableringsomkostninger i etableringsåret.

- Ejeren kan glæde sig over, at der opstår en skovkultur på få år, fordi poplerne er så vækstivrige. Typisk vil man se harer og fasaner allerede i etableringsåret og det kan i nogle tilfælde være nødvendigt at indhegne arealet, hvis vildtrykket er stort på arealet. De friske poppelskud er som sprød salat for vildtet, forklarer Jens Stenhøj.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gode muligheder

Allerede efter tre år vil poplerne have en diameter på 10-15 cm målt ved roden og efter fem år kan du høste første gang, hvis du dyrker efter Forstmiljøs 'mellem-dyrkningsmodel'. Alternativt kan du fælde træerne efter 10 år ('lang dyrkningsmodel'), hvor træerne har en diameter på 18-24 cm i brysthøjde og produceret en betydelig mængde ved til forbrænding.

- De senere år har der været en fantastisk udvikling med etablering af nye og ombygning af flisfyrede varmeværker i hele landet, som gør det nemt og billigere at afsætte flisen. Flisen skal typisk have en fugtighedsprocent på 40-45 til varmeværkerne. Det opnås ved at lade træerne ligge til tørring, inden de flises. Hvis du producerer flisen til eget brug (opvarmning i stald eller stuehus), kan du med fordel skove træerne i blokke og på den måde opnå en selvforsynende rotation, da poplerne skyder fra stødet igen, når de er høstet. Under normale omstændigheder kan du producere på den samme plante i 20 år, så der er en betydelig gevinst at hente, siger Jens Stenhøj.