Det kan lyde enkelt at investere i en ny traktor, men det er langt fra givet. Chefrådgiver hos Byggeri og Teknik, Flemming Hedegaard, fortæller at der er rigtig mange faldgrupper ved køb af traktorer, og at man skal sætte sig ind i behovet inden køb:

- Jeg ser desværre stadig, at alt for mange får købt en traktor, som enten er for overdimensioneret til behovet med udstyr, som aldrig vil blive brugt, eller at en traktor er købt for billigt og hurtigt bliver en problem-traktor på bedriften.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ikke ens i én serie

Flemming Hedegaard påpeger blandt andet det faktum, at det ikke er alle traktorer i én serie, som har samme komponenter.

- Jeg har et eksempel på en landmand, som købte den mindste traktor i en 'stor' serie og efterfølgende fik den gjort lige så stærk, som den største traktor i samme serie, men med det resultat, at traktoren gik i stykker gang på gang. Det skyldes det faktum, at selvom motoren har samme slagvolume, så er foringer, lejer og plejlstænger måske ikke ens - og så går det galt, når man forøger effekten.

Problemet opstår som ofte, når pengepungen begynder at knibe, og sælgeren finder en alternativ traktor til kunden, som kun 'næsten' opfylder behovet.

- Vi ser det ofte, hvis man pludselig vælger en eller to modeller under den model, man først har kigget på, så går man måske både ned på hestekræfter, og opbygning i transmission og bagtøj, måske foraksel eller noget helt tredje, som ikke er bygget nær så stærkt, fortæller rådgiveren og påpeger, at der altid er en grund til, at der er en prisforskel.

Hvad skal den lave?

- Rigtig mange køber traktor ud fra et behov, som måske ikke er der, og her kan man virkelig få købt en alt for dyr traktor, fortæller Flemming Hedegaard og påpeger, at hvis traktoren skal stå foran en fuldfodervogn i 9.000 timer på seks år, så er det fuldstændig ligegyldigt, hvilket udstyr traktoren har, bare den opgave kan løses.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Derimod er det godt givet ud, at få fat i en del udstyr, hvis man ikke ved hvor længe man skal have traktoren. På den måde sørger man for en god gensalgsværdi måske allerede efter et par tusind timer.

Flemming Hedegaard fremhæver dog, at der på nuværende tidspunkt ikke rigtig er mulighed for netop at vælge en traktor uden ret meget udstyr i Danmark.

- Det bliver desværre ofte for besværligt at fravælge en masse udstyr, og ofte ender det med, at traktoren bliver for dyr, når der skal vælges en masse fra. Eksempelvis er det på mange traktorer umuligt at vælge foragerautomatikken fra, som det er tvivlsomt, man får brug for den foran fuldfodervognen eksempelvis.

Han opfordrer derfor de forskellige producenter til at lave en mulighed for de danske landmænd i en traktor, som har et absolut minimum af udstyr, men samtidigt med heste nok til en stor tre-akslet fuldfodervogn.