Tusindvis af økologiske køer bliver søndag sluppet fri efter en lang vinter i stalden. Det er tiende gang, økologiske landmænd over hele landet åbner stalddørene for danskere, der gerne vil se køerne danse.

En af dem er Jette Jacobsen fra Haugaard ved Vojens, der i år lader direktør i Landbrug & Fødevarer Søren Gade lukke 500 økologiske køer ud på græs. En opgave, direktøren ser frem til.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- At køerne kommer ud på det friske græs en stor del af året, er noget af det, der gør, at så mange danske forbrugere vælger at købe økologisk mælk, siger Søren Gade og fortsætter:

- Hver tredje liter mælk, der bliver solgt i de danske supermarkeder i dag, er økologisk, og salget af økologiske æg udgør mere end 20 procent og er i stadig vækst. Samtidig ved vi, at 90 procent af danskerne køber økologiske varer mere eller mindre ofte. Den vækst skal vi holde fast i og gerne forøge, for vi skal have solgt endnu flere økologiske varer, fastslår Søren Gade.

Produktionen skal udvikles

Han henviser til regeringens mål om at fordoble det økologiske areal i 2020, som Landbrug & Fødevarer bakker op om.

- Vi arbejder aktivt for at være med til at nå det mål, og vi tror på, at det kan lade sig gøre. Men det kræver, at vi får solgt endnu flere økologiske varer - både herhjemme, men især også på eksportmarkederne, siger Søren Gade.

Hvis eksporten af økologiske varer skal stige, skal den danske økologiske produktion udvikles, understreger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Derfor arbejder vi konstant på at forbedre rådgivningen til de økologiske landmænd. Vi har mere end 70 økologikonsulenter på landsplan, der både rådgiver landmændene og bringer ny viden i spil på økologiområdet. Og vi er dygtige til økologi i Danmark, men er man verdensmester i noget, så skal man hele tiden kæmpe for at blive ved med at bevare den position, lyder det fra Søren Gade.