Syd for Agerskov mellem Haderslev og Løgumkloster ligger Langelund Maskinstation ApS. Maskinstationen er en ægte landbrugsmaskinstation og er i dag én af landets største med 26 ansatte, 40 mand i sving i højsæsonen, 27 traktorer, ni finsnittere, 15 pressere og 11 gyllevogne.

Maskinstationen har rødder tilbage til 1947, hvor Anna Jørgine og Andreas P. Hansen startede maskinstationen fra Anderas' fødehjem. I dag er det tredje generation, som driver maskinstationen i form af Eivind og Eilif Hansen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

i 2008 blev ejerkredsen udvidet med yderligere tre ejere: Rasmus Fisker på 30 år, Aksel Duedahl på 35 år og Henrik Randum på 60 år.

- Jeg står for den daglige planlægning og har telefonen, mens Rasmus, som er uddannet landbrugsmaskinmekaniker har det tekniske overblik sammen med Henrik som tager sig af værkstedet og lageret, fortæller Aksel Duedahl.

Lys fremtid

Maskinbladet besøgte maskinstationen på en travl forårsdag, hvor telefonerne ringede jævnligt.

- Vi har forrygende travlt, og som det ser ud nu, så fortsætter det sådan et godt stykke tid endnu, fortæller Aksel.

Han hentyder til den positive stemning omkring maskinstationsarbejde, som Langelund Maskinstation oplever.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har oplevet en positiv fremgang i arbejde, noget som vi tror skyldes flere ting: For det første mærker vi tydeligt, at kunderne skal have en sikkerhed for, at deres maskinstation kan løfte de opgaver, som er nødvendige. Her er vores finsnitter-kapacitet et godt eksempel. Vi råder over ni finsnittere, men kører sjældent med den sidste. På den måde har vi altid en finsnitter i back-up, hvis én maskine pludselig bryder sammen. Det er naturligvis en forholdsvis dyr tryghed, men det er præcis det, som mange kunder efterspørger, understreger Aksel Duedahl.

Rasmus Fisker fortæller også om arbejdsopgaver som pløjning og høstarbejde, som også er voksende:

- Da biomajsen gjorde indtog i det sønderjyske forsvandt stort set alt vores arbejde til mejetærskeren, men efterhånden er der kommet mere høstarbejde igen, og det kan skyldes, at det i et presset erhverv kan være en stor fordel i at leje os til det dyre markarbejde.

- Det samme gælder pløjearbejdet, hvor vi er gået fra under 100 hektar til over 1.000 hektar pløjning på ganske få år. Mange landmænd har opdaget, at lønnen til en medarbejder kan betale en betydelig stor regning til maskinstationen.

- Desuden oplever vi, at specielt de unge landmænd er meget målrettede og har stor fokus på stalden, hvor de ved den største fortjentelse er gemt, fortæller Rasmus Fisker og hentyder til de mange mælkeproducenter, som er maskinstations kernekunder: Omkring 70 procent af arbejdet ligger hos mælkeproducenter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Majs er et stort aktiv

Den absolutte højsæson for maskinstationen er efteråret, hvor majsen skal ensileres.

- Når vi har mest travlt er vi 40 mand i gang i majssæonen, og der køres med otte snitterhold, hvor af syv er i majs og én i græs. Vi ensilerer cirka 5.000 hektar majs, og cirka 2.000 hektar af dem er til biogasanlæg, hvor der dels laves en lav stubhøjde, og dels en kort snittelængde. Så det tager en hel del af kapaciteten, fortæller Rasmus Fisker.

Mange af maskinstationens kunder har over 300 køer, og én enkelt har 1.100 køer.

- Det gælder det om at have en stor kapacitet til rådighed. Vi binder måske én finsnitter én hel uge hos én kunde. Derfor er det nødvendigt med mange snitterhold, så vi kan være flere steder på én gang.

Meget af biomajsen ender i Tyskland, og maskinstationen kan fortælle, at der på én dag i efteråret 2014 blev kørt med otte snitterhold og ikke mindre end 80 lastbiler til flytning af biogasmajs til Tyskland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Biomajsen læsses med tre gede med højtipskovle, og typisk kan vi ensilere en del af biomajsen om natten og aflevere ved landevejen, så den er klar til at blive læsset på lastbiler dagen efter, fortæller Aksel Duedahl.

Brugte maskiner

Maskinstrategien har i mange år været brugte maskiner:

- Vi vil hellere lade andre tage de første dyre timer på maskinerne, som er tilfældet når vi taler om nye maskiner. Vi køber eksempelvis alle vores Fendt-traktorer hos Underbjerg maskinforretning, som kun sælger brugte traktorer. Vi går efter prisen, og kigger knap så meget på timetallet på traktoren - og det skyldes, at vores erfaringer med Fendt-traktorerne viser, at man ikke mærker forskel på en Fendt, som har kørt 10 timer eller 10.000 timer. Det er slidstærke og holdbare traktorer, fortæller Rasmus Fisker.

Maskinerne byttes efter behov, og det kører ikke i et fast skema. På den måde, er det heller ikke kun om vinteren, at de store investeringer købes ind:

- Efterhånden som vi finder nogle interessante maskiner, så slår vi til. På den måde blev der købt 20 maskiner i 2014, men det skyldes også, at brugt-markedet er nede i en forholdsvis lav pris.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi køber mange af vores maskiner i Tyskland, eksempelvis finsnittere, da brugt-markedet her er langt større end i Danmark. Dog køber vi eksempelvis altid gyllevogne brugte i Danmark, da de har en helt anden standard herhjemme ind i eksempelvis Tyskland.

Dog er den seneste finsnitter blevet købt i Danmark. Der er tale om en brugt Krone Big X 650 med eftermonteret nonstopvogn med hydraulisk hjultræk, som maskinstationen forventer sig meget af:

- Ved kørsel i faste kørespor passer maskinen rigtigt fint ind, og vi kan derved spare en traktor og vogn på snitterholdet.

Når Langelund Maskinstation får eksempelvis en brugt Krone-finsnitter ind, så starter de med at skille den ad på værkstedet, og går de ting igennem på finsnitteren, som de ved der kan være slidte eller trænge til service.

Egne maskiner

På værkstedet er der fast fire mand ansat, og deriblandt tre lærlinge. Maskinstation foretager selv rigtig mange reparationer, og derfor råder man over et stort lager samt en del specialværktøj. Blandt andet har man selv slanger og fittings til fremstilling af hydraulikslanger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fremstilling af egne maskiner har man også erfaringer med på Langelund Maskinstation, og tilmed gode erfaringer:

- Efter vi fik vores 12 meter Vredo græsmarknedfælder, ville vi også gerne have skårlæggeren til at passe ind på 12 meter, men på daværende tidspunkt var der ikke et sæt på 12 meter på markedet, fortæller Aksel Duedahl.

Maskinstationen satte to Claas-butterfly-skårlæggersæt sammen - To otte meter sæt med crimper blev skildt ad, og samlet på en ny bugserede ramme. Det blev en stor succes og året efter fremstillede Langelund Maskinstation endnu et sæt magen til.

Senest ombyggede man i vinter en slagleklipper til en hegnsklipper ved at montere på den på en lastbilkran og bygge den i trepunktsliften på en traktor.

- Det betyder, at vi kan klippe hegn og knuse grene på én gang, og det har vist sig at være virkelig effektivt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For fire år siden fremstillede maskinstationen en disc-nedfælder til gylle på 7,8 meter ud fra to disc-harver, hvor blev sat sammen med en lodret gyllefordeler. Til sæson 2015 blev der bygget endnu en discnedfælder.

- Nedfælderne med disc er meget populære hos vores kunder, og efterspørgselen har været så stor, at vi besluttede at fremstille endnu en nedfælder i vinter.

Nedfælderen er udstyret med nogle store disc på 58 centimeter, og den store diameter gør det muligt at klare selv meget store afgrøde-rester.

Fokus på landbruget

Langelund Maskinstation koncentrerer sig 100 procent om landbrugsopgaver, og netop det mener maskinstationen er en styrke:

- Vi mener, at det er vigtigt at specialisere sig, og koncentrere sig om det man er god til. Det betyder også, at vi eksempelvis har valgt at udlicitere sprøjtearbejdet til Frank Nissen, Sønderjysk Sprøjteservice, som har tre selvkørende og én trailersprøjte til arbejdet. Han er specialist på præcis det område, og det afspejler ret godt vores forretning, som er specialist på de øvrige landbrugsområder, påpeger Rasmus Fisker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De to maskinstationsejere fortæller, at man ikke plejer at fyre folk i vinterhalvåret, og selvom maskinstationen ikke udfører entreprenørarbejde, så er der let arbejde til 10 - 15 mand om vinteren.

Foruden projektet med fremstilling af redskaber på værkstedet, så er der et stort vedligeholdelses arbejde på de mange maskiner, og selvom mange af maskinerne er af ældre dato, så er vedligeholdsopgaverne faktisk de samme, som hvis maskinerne var næsten nye:

- Der skal stadig efterses bremser, lys, brud på slange og lignende, og vi går meget op i, at have styr på lys og reflekser. Vi er jo en anelse "lovløse", hvis vi kigger på vægten af køretøjerne, og holder det op mod de mange timer, som vi arbejder. Derfor skal vi opføre os ordentligt i trafikken og få et godt image med lys der virker og er til at se, samt reflekser, som er rene og intakte.

Maskinstationen har en tavle i værkstedet, hvor de ting skrives op, som skal laves på de enkelte maskiner. De ting som ikke nødvendigvis skal laves her og nu, tager værkstedet ind, når det passer ind i planlægningen.