I marts 2013 opdagede Klaus Schellerup de første køer med udbrud af smitsom øjenbetændelse - også kaldet Pink Eye.

- På det tidspunkt var der ikke mange fluer endnu, fortæller Klaus Schellerup, men alligevel spredte sygdommen sig hurtigt ned gennem stalden. I løbet af kun en måned var 30-40 køer syge, selvom de var sat i behandling med penicillin.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De gik rundt og kunne ikke se på det ene øje, og nogle af dem var blinde på begge øjne. Det var ikke rart at se på. Vi var også nødt til at slagte en enkelt ko, siger Klaus Schellerup.

Køerne blev fortsat behandlet med penicillin, fik vasket i øjnene og fik bandage på, så fluerne ikke kunne komme til.

- Men det er jo ikke til at få sådan en bandage til at sidde fast i meget mere end en halv time. Det er noget værre bøvl, siger Klaus Schellerup.

Pink Eya smitter både ved direkte kontakt og gennem fluerne, og smitten fortsatte med at brede sig. Man kunne faktisk følge den ned gennem stalden.

Nyt fluemiddel

Nu var det blevet april, og der var stadig næsten ingen fluer i stalden. Alligevel, syntes dyrlægen, at der skulle gøres noget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Min dyrlæge nævnte et nyt middel mod fluer, Butox Vet, der lige var blevet frigivet til malkekøer, husker Klaus Schellerup. Så det prøvede vi.

Fluemidlet blev påført direkte på koen fra hals til hale hen over ryggen. Og Klaus Schellerup var overrasket over, hvor hurtigt det virkede. I løbet af kort tid forsvandt både fluerne og øjenbetændelsen, og køerne blev hurtigt raske igen.

- De får jo også synet igen efter noget tid - heldigvis. Men de får sådan et grimt hvidt øje, efter de har haft øjenbetændelsen, siger Klaus Schellerup.

Ud over at køerne kom af med både øjenbetændelse og fluerne, var fluebehandlingen også noget, man kunne mærke ind i stuehuset.

- Det resulterede i, at vi hele sommeren ikke havde nogen fluer - heller ikke i køkkenet, husker Klaus Schellerup. Antallet af fluer gik vel ned med 90 procent. Og det var endda også midt om sommeren, hvor andre snakkede om, at de havde kæmpe flueproblemer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Virkningen varede omkring tre måneder.

- Det var helt tydeligt. Da vi nåede august/september, fik vi fluer igen, fortæller Klaus Schellerup.

Behandler igen i år

- Selv om vi ikke får problemer med Pink Eye igen, vil jeg behandle igen i år, fortæller Klaus Schellerup.

- Men i år vil jeg nok trække det, så jeg først behandler hen i maj, for så vil virkningen holde sig i hele fluesæsonen.

Det var kun malkekøerne, der blev behandlet med det nye fluemiddel sidste år, og det er også kun dem, som Klaus Schellerup vil behandle i år. - Hos dem er der både letfordærveligt foder og mælkespild, derfor er det også der, der er flest fluer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den effektive behandling har givet besparelser på andre fluemidler. For selvom der ikke er behandlet i kalve-stalden, oplevede han også færre fluer der:

- Man sparer jo en masse tid og udgifter, når man ikke skal købe granulat og gå og strø hos kalvene - de skal strøs hver 14 dag, fortæller Klaus Schellerup. Alt det sparer jeg jo.

Det tager heller ikke lang tid at påføre det nye middel.

- Jeg kan ordne hele besætningen, 290 malkekøer, på en time fortæller Klaus Schellerup. Det går hurtigt. De står jo i fanggitter, når de lige er fodret.

Øget trivsel

Uden fluer er der mere ro i besætningen, og det kan ses på antallet af vellykkede malkninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det øger helt sikket trivslen for køerne - de skal jo ikke gå der og vifte fluer væk, forklarer Klaus Schellerup. De er mere rolige. Og det betyder, at der er flere vellykkede malkninger, og at de ikke sparker af så så ofte.

Færre fluer giver også øget trivsel blandt menneskerne.

- Også for os andre har det været rart, fortæller Klaus Schellerup. Vi generes jo også af de mange fluer. Ikke mindst inde i huset. Vi har kunnet lade døre og vinduer være mere åbne hele sommeren.

Mælkeydelsen er gået voldsomt i vejret

Det er gået voldsomt frem for ydelsen i besætningen - faktisk 2,5 tons ekstra pr. ko pr. år. Men Klaus Schellerup vil trods alt ikke give det nye fluemiddel æren for det hele.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det har været medvirkende - især i sommertiden. Men der er sket andre betydningsfulde tiltag på gården, der også har haft stor effekt, fortæller Klaus Schellerup.