I månedsvis har de danske soldater i Afghanistan været i fuld sving med at trykluftspule, vaske, skure og skrubbe på de tusindvis af materielgenstande, som man har valgt skal med retur til Danmark. Alt fra kampvogne, våben, telte, containere ? ja, helt ned til mekanikerens topnøglesæt er blevet trykluftrenset og vasket med det desinficerende stof Virkon S. Alt sammen for at beskytte danske husdyr, flora og fauna mod sygdomme, som florerer i Afghanistan.

- Der er ikke en nedre grænse, og alt, og jeg mener ALT, hvad vi sender hjem, har vi haft i hånden for at rengøre det. Eksempelvis har hver kampvogn været skilt fuldstændig ad, og det har taget to mand fem dage at vaske den ned, fortæller Ian Iversen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han er seniorsergent og driftsbefalingsmand i Reparationsdelingen, der fuldt bemandet består af 42 mand, men i nedlukningsfasen er mere end halveret.

Alle mand i sving

- Hvis man kigger på mandtimer, svarer det til, at syv mand har været i fuld gang med nedvaskningen fra kl. 8-17 i et år. Men nu, hvor vi er på vej hjem, er det også den vigtigste opgave. Vi har været i krig i ni år hernede, og hvis vi indtager en laissez faire-holdning nu, hvor det gælder om at beskytte landbruget derhjemme mod sygdomme, så risikerer vi, at der bliver en stor regning, der skal efterbetales, siger Ian Iversen og tilføjer:

- Så alle mand - høj som lav - har knoklet med rengøring og nedvaskning af udstyr og materiel. Også dengang vi var 200 mand hernede. Men især efter kampoperationerne blev indstillet den 10. maj har vi haft fuld fart på.

Ian Iversen og de øvrige soldater i Reparationsdelingen har primært taget sig af nedvaskning af de tunge køretøjer som pansrede mandskabsvogne, ingeniørmaskiner og de tre danske Leopard 2A5 kampvogne, som har været danskernes mest potente våben i Afghanistan siden 2007.

Babyservietter

Hver kampvogn vejer 62 tons, er 10 meter lang, tre meter høj og har 1.500 hk. Og selv om det umiddelbart kan virke uoverskueligt, når man står foran det enorme panserdyr, blev der ikke gået på kompromis, da nedvaskningen stod på.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hver enkelt køretøj skal være fuldstændig rengjort. Vi indleder med trykluftrensning og støvsugning. Så løfter vi tårnet af kamvognen, så vi kan komme ind i alle hjørner og afkroge, fortæller Ian Iversen.

Kampvognen vaskes både udenpå og indeni. De dele på kampvognen, der tåler vand, vaskes med hedevandsrensere og 60 grader varmt vand, inden kampvognen skilles ad. Enkelte komponenter vaskes så igen, og der tørres af med klude og babyservietter, inden den første kontrol. Derefter vaskes hele kampvognen i det desinficerende middel Virkon S. Midlet dræber de bakterier, der eventuelt har overlevet selv rengøringen.

- Selv om det ser meget støvet ud, når vi trykluftrenser og børster køretøjer og containere af, er det ikke selve støvet, men bakteriefloraen vi renser materiellet for. Bakterierne kan snildt gemme sig i rester fra kamel-ekskrementer, som kampvognene har fået på bælterne under deres operationen i ørkenen. Og via støv og sandkorn kan bakterierne gemme sig i alle afkroge af kampvognen. Derfor er vi så ekstremt grundige, siger Ian Iversen.

Strenge hygiejnekrav

Efter afvaskning med Virkon S pakkes materiel og køretøjer ind i plastic eller presenninger, inden det flyves til Dubai, hvorfra det sejles til Danmark.

Men det er ikke kun de potente køretøjer og de dødbringende våben, der tages hånd om. For at beskytte husdyr, flora og fauna får alle soldater og civile gæster også besked på at banke støv og mudder af støvlerne og vaske sålerne, inden man stiger på flyet ud af Camp Bastion. Desuden er der krav om, at alle hjemrejsende skal have været i bad umiddelbart inden hjemrejsen, og at uniformen vaskes ved 60 grader ved hjemkomst.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Alle får læst instruksen op, og det indskærpes også, at det er forbudt at hjembringe levende dyr af enhver art samt skind, horn, knogler eller lignende af animalsk oprindelse. Det er også forbudt at hjembringe planter eller plantedele.

Alle soldater får desuden indskærpet, at han eller hun skal undgå kontakt med produktionsdyr i minimum 48 timer efter hjemkomsten.

Den sidste danske soldat forventes af forlade Camp Bastion til august - nyvasket og med rene, afbankede støvler.