Den danske solcellebranche kan godt klare sig på længere sigt - også helt uden støtteordninger.

Sådan et udsagn ville nærmest være utænkeligt for ganske kort tid siden. Men ikke desto mindre var det et emne, som flere oplægsholdere kredsede omkring ved et seminar om solcelleanlæg, der blev afholdt den 9. oktober hos Copenhagen Business Park i Hvidovre vest for København.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Seminaret var arrangeret af den lokale rådgiver og leverandør af solcelleløsninger, Power-partner ApS, der som flere andre virksomheder fokuserer på løsninger til industri, lager og kontorer.

Det er der, solcellebranchen ser mulighederne i dag, efter politikerne i flere omgange ændrede den i starten så lukrative ordning, som motiverede mange private til at investere i solcelleanlæg sidste år.

Den gamle solcelleordning gav nemlig danskerne mulighed for at sælge al overskydende solcellestrøm til staten - til fuld pris inklusive el-afgifter. Men ved de nye ordninger kan man kun få en mindre del af prisen for den overskydende strøm.

Læs også: Nordens største solcelleanlæg

Det handler om økonomien

Derfor drejer det sig nu om at bruge en stor del af strømmen, mens man producerer den. Det kan husejerne, der er på arbejde i dagtimerne, ikke - men det kan virksomhederne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og for dem kan det stadigvæk blive til en god forretning på længere sigt. Sådan lød det det fra tyske Rolf Würtz fra den kinesiske solcellegigant Trina Solar, som understøttede sit argument med friske beregninger, der dog kun viste beskedent overskud.

Og det er her, udfordringen ligger. For i sidste ender handler det altid om økonomien, fortalte Jacob Andersen fra Herning-baserede revisionsselskab Vistisen & Lunde.

Hvis man som en virksomhed eller investor kan se, at man kun har udsigt til en mindre gevinst efter en 10-årig periode, er det ikke sikkert, at det er solceller, man vil satse på.

Men med de fortsat faldende produktionspriser er der dog håb om, at der på et tidspunkt igen kommer gang i den nu stagnerede danske solcellebranche.