De rekordhøje priser på sojabønner betyder, at arealerne med soja i Sydamerika bliver rekordstore i 2012-13, og hvis de nuværende forventninger til udbytterne bliver indfriet, vil Brasiliens produktion for første gang være større end USA's. I Brasilien forventer USDA en høst på 81 millioner ton, Argentina 55 millioner ton, mens de øvrige sydamerikanske producenter ventes at producere 12,5 millioner ton.

Muligheden for en stor fortjeneste på kort sigt kan få landmændene til at ignorere behovet for sædskifte, som er nødvendigt for at sikre den langsigtede produktion. Stigende andel af GMO-sorter har sikret stigende udbytter og produktion, men ensidigt valg af planteværn øger risikoen for resistensudvikling i ukrudt og skadedyr, hvilket kan reducere produktionspotentialet på længere sigt. Det understreger vigtigheden af, at de nye produktionsteknologier bruges til at sikre den langsigtede produktion i stedet for den kortsigtede profit, skriver Martin Bach Andersen, markedsanalytiker, Landbrug & Fødevarer i Agrologisk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs hele artiklen i november-udgaven af Agrologisk, der udkommer fredag den 9. november.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen desuden læses på www.agrologisk.dk. Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen.

Der kan bestilles abonnement på www.agrologisk.dk eller 7620 7920.