Produktionslandmænd kan nu også få miljørådgivning via Søhøjlandets Regnskabskontor i Silkeborg, der i dag rådgiver og servicerer inden for regnskab og økonomi.

Virksomheden har netop ansat agronom Jens Elvstrøm som miljøkonsulent og oprettet ?Søhøjlandets Miljørådgivning?. Foreløbig med to ansatte, en konsulent og en sekretær, men med ambitioner om flere miljørådgivere i løbet af den nærmeste fremtid.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Miljø fylder

Miljøperspektivet fylder mere og mere for den enkelte landmand og dermed også for økonomirådgivningen. Hver gang der skal ændres noget, for eksempel størrelsesmæssigt eller vedrørende driftsform, skal der en miljøvurdering ind over.

- Derfor er det oplagt at etablere vores egen miljøafdeling for dermed at kunne give kunderne den bedste rådgivning, siger direktør Keld Sloth, Søhøjlandets Regnskabskontor.

- Derfor er vi også stolte af at kunne tiltrække én af landets dygtigste miljørådgivere.

Voksende virksomhed

Virksomheden har, siden den blev etableret i 2008, været i kraftig vækst og har i dag cirka 650 kunder og fortsat øget tilgang. Lige nu bygges der til og udvides, og inden årets udgang ventes antallet af ansatte at være oppe på flere end 30.

- Vi har en god kontakt til miljørådgiverne rundt i de forskellige centre, men vi tror på, det bliver til fordel for kunden at have det i eget hus. Vi arbejder meget med ejendomshandler, hvor det er afgørende med en grundig miljøvurdering, og samtidig oplever vi et stigende behov for rådgivning indenfor tilskudsområdet. Det er nødvendigt at kende sine miljøforhold og tilskudsmuligheder, det kan vi nu hjælpe med.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvad kan lade sig gøre?

Jens Elvstrøm kommer fra en stilling som miljøkonsulent ved Videncentret for Landbrug, Fjerkræ. Her har han været i syv år, og forinden var han planteavls- og miljøkonsulent i Landbrugsrådgivning Syd.

- Det er afgørende hele tiden at have fokus på at skabe gode stabile rammer for produktionslandmanden. Bedriften skal kunne udvikle sig inden for en ramme, hvor det kan lade sig gøre at tjene penge. Med de mange miljømæssige regler og krav, der eksisterer, ender det ofte med, at landmanden pålægges nogle helt urimelige byrder, som gør det svært.

- Mit fokus er landmanden, og opgaven er at finde konstruktive og bæredygtige løsninger. I de senere år har vi på miljøområdet oplevet et kæmpe lovmæssigt og administrativt bureaukrati, som helt forståeligt har taget pusten fra mange landmænd.

- Min opgave er at hjælpe landmanden med at komme sikkert gennem dette virvar og finde frem til, hvad der miljømæssigt kan lade sig gøre, så han kan have en produktion og eksistere på sin bedrift på den mest optimale måde.

Mange midler i spil

Jens Elvstrøm påpeger, at der i fremtiden kan forventes flere midler til miljømæssige tilskudsordninger i landbruget, og at det derfor er vigtigt at være skærpet på hele tilskudsområdet og kende lovgivningen til mindste detalje.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der sker meget på dette felt i forbindelse med EU-reform og omlægning af støtte, og der er rigtigt mange midler i spil.

Søhøjlandets Regnskabskontor er etableret som et alternativ til det eksisterende rådgivningssystem inden for landbruget, og 95 procent af kunderne er landmænd.

dals