Kunderne ønsker den bedste kvalitet til den lavest mulige pris.

Det har maskinstationsejer Claus Møller Christensen, CMC maskinstation, med hjemsted på Stæremosegård ved Svinninge for længst erkendt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ensilering af græs har været en af de ydelser, hvor der godt kunne hentes noget på såvel pris som kvalitet - og ved at lytte til maskinstationskollegaer i det jyske har han fået øje på de muligheder, der er ved at bruge en snittevogn i stedet for en selvkørende finsnitter.

Og da valget af vogn skulle træffes, blev det en Jumbo 8000 fra Pöttinger, som kom ind i maskinparken.

Fordel for køernes sundhed

Bedre ensilage giver også bedre sundhed og dermed højere ydelse hos køerne.

Blandt de kvaliteter, som hører hjemme i en god ensilage, er den rigtige struktur. En for fin snitning giver for lille tyggetid.

- Med ensileringsvognen får vi en længere snitlængde, forklarer Claus Møller Christensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fra Jylland har han hørt, at længere snitlængde giver et mere strukturrigt foder.

- Jeg har også hørt, at det giver en lavere dyrlægeregning, når foderet har den rette struktur, siger han.

Meget stor kapacitet

Snitteprincippet i Pöttingers Jumbo 8000 er det samme som i ballepressere. Det vil sige, at det er næsten det samme, som kendes fra de persillehakkere, man anvender i et køkken.

- Det er denne snittemetode, der giver det grovere snit. Samtidig giver det en uventet stor kapacitet i græs, hvor vi kan klare mellem fem og otte hektar i timen, siger Claus Møller Christensen.

Han har også erfaret, at der skal mindre mandskab og materiel i gang i forbindelse med ensileringen, når der køres med ensileringsvogn i stedet for en selvkørende finsnitter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Før var der som regel fire mand af sted ad gangen. Nu kan vi nøjes med to mand, når der skal snittes græs, forklarer han.

- Det er tankevækkende, at vi med det halve mandskab har den samme kapacitet nu, siger Claus Møller Christensen.

Kræver mindre kraft

I en snittevogn er der ingen blæser, som skal flytte materialet, og det betyder mindre effektbehov.

Snittevognens snitter fungerer også som læsserotor, og med sin virkemåde kan den komprimere det snittede materiale, så der kan være betydeligt mere end der kan være ved traditionel læsning med en blæser.

- Vores vurdering er, at der kan være det, der svarer til cirka 80 kubikmeter i vognen, der har et rumfang på 47,8 kubikmeter, forklarer Anders Højte fra Pöttinger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Aflæsning sker med en bundkæde.

Kan bruges til transport

Jumbo 8000 kan ikke bruges til snitning af majs, og det er det mest negative, Claus Møller Christensen kan nævne om sin nyanskaffelse.

- Man skal også være opmærksom på, at der ved hver aflæsning kommer en mængde på cirka 80 kubikmeter, som skal køres ud i stakken. Det stiller krav til manden på gummigeden, siger maskinstationsejeren.

Selvom snittevognen ikke kan snitte majs, kan den sagtens indgå i processen omkring ensilering af majs, idet den kan bruges til frakørsel.