Bliver landbrugsejendommen for lille, bliver den dyr i drift. Det koster nemt 20-30.000 kroner om året, når en mindre landbrugsejendom ikke kan vurderes som landbrugsejendom, men skal vurderes som en boligejendom. Dette gælder også når landbrugsvirksomheden er drevet til topkarakter både landbrugsfagligt og økonomisk, fortæller chefkonsulent Anna Boel fra LMO

I den løbende drift er der ofte mange penge at hente ved, at en landbrugsejendom har en størrelse, der berettiger til en offentlig ejendomsvurdering som en landbrugsejendom.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Som udgangspunkt vurderes mindre landbrugsejendomme med et areal over 5,5 hektar som landbrug. Er arealet under 5,5 hektar vil ejendommen som udgangspunkt få en boligvurdering. Ud over arealets størrelse har driften og bygningsmassens karakter også betydning for, hvilken ejendomsvurdering ejendommen får. En ejendom på 10 hektar med skrubarealer, mose med mere kan derfor være en boligejendom, og en fem hektar ejendom med intensiv drift kan være en landbrugsejendom.

- Mange tænker, at en grænse på to hektar ville passe bedre. Det er landbrugsloven, der opererer med en to hektar grænse for, om der er landbrugspligt eller ej, men denne grænse har altså endnu ikke betydning for den offentlige ejendomsvurdering eller for skatten, siger chefkonsulent Anna Boel fra LMO.

Køb jord og spar i skat

Hvis man driver en mindre landbrugsejendom med boligvurdering kan der være penge at tjene ved at købe jord til ejendommen, så ejendommen vurderingsmæssigt bliver en landbrugsejendom.

- Men den gode økonomi i at drive landbrug hænger naturligvis også særligt sammen med, at landbruget drives erhvervsmæssigt og har overskud, så landbruget ikke bedømmes til at være et underskudsgivende hobbybrug uden fradragsret for eventuelt underskud, siger skattekonsulenten.

Der kan være mange penge at tjene ved at få optimeret situationen skattemæssigt både i forbindelse med den løbende drift og i forbindelse med salg af mindre landbrugsejendomme. Ved salg af en mindre landbrugsejendom vender bøtten ofte. Her er det ofte en fordel at have en boligvurdering og ikke en landbrugsvurdering på den mindre landbrugsejendom.