I en session hos Landbrug & Fødevarer på Folkemødet 2016 blev miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) bedt om at forholde sig til nogle af de mange regler, som landbruget er underlagt.

Og nogle regler arbejder han på at afskaffe, mens han synes andre regler er ganske fornuftige.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg har indført, at man også i forbindelse med kontrolbesøg skal opleve at være kunde og borger i mit ministerium.

Esben Lunde Larsen (V), miljø- og fødevareminister

Det gælder eksempelvis kravet om et årligt kontrolbesøg hos økolandmænd.

God regel

- Den her regel skal vi beholde, for økologerne er optaget af, at der er styr på økologien, og de er glade for at få set tingene igennem og få en samtale med kontrollørerne om økologi, sagde Esben Lunde Larsen.

Han afslørede samtidig, at han har indført forbud mod, at pressen kan komme med ved kontrolbesøg.

Også rådgivning

Han tilføjede, at kontrolbesøg hos landmænd ikke længere er nær så skrækindjagende, som det angiveligt tidligere har været.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er heldigvis et billede, der har været. Vi har indført, at vi ikke skal gennemføre kontrol bare for kontrollens skyld, men at et kontrolbesøg både skal være kontrol og rådgivning, sagde ministeren.

Og han tilføjede, at siden den tilgang til kontrolbesøg blev indført, har ministeriet næsten ikke haft dårlige sager om uheldige kontrolbesøg.

- Jeg har indført, at man også i forbindelse med kontrolbesøg skal opleve at være kunde og borger i mit ministerium, sagde han videre.

For eller imod

Esben Lunde Larsen begrunder sit ønske om at bevare visse regler med, at han ønsker frihed under ordnede forhold.

Og blant andre regler, som Esben Lunde Larsen gerne vil beholde, er en regel om transfedt i fødevarer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Den regel vil jeg gerne bevare, fordi jeg går op i, at danskerne er sunde og får fødevarer, som er sunde. Det er en fornuftig regel, som Mariann Fischer Boel i sin tid fik indført. Det er godt for os at prøve at have så naturlige produkter som muligt, og jeg er optaget af folkeoplysning, og at vi ikke bliver overvægtige, begrundede Esben Lunde Larsen sin opbakning til transfedt-reglen.

Regler skal dø

En regel, som Esben Lunde Larsen derimod gerne vil slå ihjel, er et forbud mod tilbagelevering af varer fra detail-leddet til engros-leddet.

- Hvis for eksempel frugt ikke længere ser godt nok ud i en detailforretning, må det ikke leveres retur til grossisten, selv om frugten stadig kan anvendes til eksempelvis most, forklarede Esben Lunde Larsen.

Den regel, vil han gerne af med, fordi en afskaffelse kan medvirke til at reducere madspild - og fordi han mener, det er sund fornuft.

- Det har også at gøre med hele vores forståelse af, hvordan vi bruger produkter, så den regel skal væk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Plakatregel

Esben Lunde Larsen vil også af med den såkaldte plakatregel, som betyder, at man skal opsætte skilte og plakater, når man får visse former for EU-støtte.

- Den regel vil jeg gerne dræbe. Den er kun til besvær, og EU er langt bedre end blot tilskud. Det behøver man ikke skilte til at fortælle, mener Esben Lunde Larsen.

Han kan dog ikke love, at han får afskaffet reglen.

- Der er nogle processer i EU, så man ikke bare afskaffer den slags, sagde han, men tilføjede, at han er overbevist om, at EU's landbrugskommissær lytter til synspunktet.

- Det satser jeg på, sagde han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Syn af dyr

Når det gælder dyrlægekontrol af levende dyr i forbindelse med eksport, vil Esben Lunde Larsen også gerne have rationaliseret reglen væk.

- Vi har et godt set up i Danmark, som sikrer dyrevelfærden på andre måder, så den regel kan vi slå ihjel, sagde Esben Lunde Larsen.

Han henviser til, at Danmark er et af de lande i verden, der har størst dyrevelfærd.

Esben Lunde Larsen fortalte, at han allerede arbejder på at afskaffe kravet og håber at kunne komme igennem med det.

- Jeg har en vis indflydelse på det, og det plejer ar hjælpe, sagde han, men vil ikke sætte en tidshorisont på.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ægs holdbarhed

Esben Lunde Larsen ser også gerne en særlig dansk regel om ægs holdbarhed afskaffet, så Danmark i stedet følger resten af EU.

Det handler ikke om, at vi skal til at spise gamæle æg, men det handler om sund fornuft og at modvirke madspild, mener han.

Her er han ikke afhængig af at få overbevist EU, så den regel er han allerede gået i gang med at slå ihjel.

- Godt nok slår vi regler ihjel, men vi har mange i forvejen, som sikrer det, vi ønsker. Vi har været i gang længe, og min forgænger har ære af, at vi allerede har reduceret reglerne med 36 procent. Det er i høj grad min forgængers fortjeneste, sagde Esben Lunde Larsen.