Forventningerne var høje, og humøret ligeså, da godt 30 kvinder steg på bussen i Vojens en tidlig morgen i marts. Målet var Axelborg og Christiansborg i København, hvor kvinderne skulle høre mere om det politiske arbejde indenfor blandt andet landbrugsområdet, skriver SLF i en pressemeddelelse.

Mødet, der var målrettet landbokvinder i lokalområdet, var arrangeret af Sønderjysk Landboforening (SLF).

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kvinderne besøgte først Landbrug & Fødevarer på Axelborg, hvor de hørte direktør Anne Arhnung og viceformand Lone Andersen fortælle om deres arbejde, og hvorfor de aktivt har valgt at kæmpe for landbrugets omdømme og rammebetingelser.

Derefter gik turen til Christiansborg, hvor holdet blev vist rundt af folketingsmedlem for Venstre, Anni Matthiesen.

Landbokvinderne blev gang på gang i løbet af dagen opfordret til at stille op til politisk arbejde og ikke holde sig tilbage.

Friskt pust i bestyrelserne

Berith Nissen var med bussen til København, og hun er selv gået aktivt ind i landbrugspolitik. I dag er hun næstformand i SLF og i Seges sektorbestyrelse for økonomi og virksomhedsledelse. Hendes hverdag foregår i dag med bestyrelsesarbejde og landbrugspolitik, mens hun står for økonomi og regnskab hjemme på gården. Hun opfordrer også andre landbokvinder til at tage aktivt del:

- Jeg håber, at mange flere kvinder fra landet får lyst til at gå ind i politik. Der er brug for os derude. Vi kan være et friskt pust ind i bestyrelsen, og ofte kan vi have en anden tilgang og ny vinkel ind i debatten. Det er spændende og lærerigt, og hvis man ikke er tilfreds med landbrugets forhold og betingelser, så må man gøre en indsats for at ændre det - og man kan virkelig gøre en forskel, siger Berith Nissen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En barriere kan være, at kvinder holder sig tilbage, fordi de føler, at de skal kunne alt, inden de går ind til noget:

- Men man skal ikke tvivle på sig selv, eller tænke, at det kan jeg ikke. Man lærer jo undervejs. Det koster naturligvis engagement og timer - men har man lysten, er det bare med at komme afsted, pointerer Berith Nissen.

Landbokvinder er rollemodeller

Dorte Holm var også med på turen. Hendes mand driver en gård med malkekøer ved Rødding, men arbejder på at gå over til kyllingeproduktion indenfor kort tid. Selv arbejder hun som fysioterapeut i Haderslev Kommune. Hun er meget optaget af landbrugets omdømme:

- Jeg vil gerne være aktiv på en eller anden måde, uden at jeg helt præcist ved, hvordan. Men jeg tror, at vi kvinder på landet spiller en stor værdi - for eksempel på vores arbejdspladser, hvor vi bliver rollemodel for landbruget og kan tage del i forskellige diskussioner om fx klima og fødevarer. Vi kvinder kan måske være med til at påvirke forbrugernes opfattelse af fødevarer og landbrug, da vi kan tale til folks følelser. Jeg er meget optaget af debatten omkring fødevarer, og vil gerne have mere indsigt og viden for at kunne indgå i diskussioner. Derfor var det en meget inspirerende tur til København, fortæller Dorte Holm i pressemeddelelsen fra SLF.

Dorte Holm deltager i dag i en erfagruppe sammen med andre landbokvinder. De har forskellige emner på dagsordenen, når de mødes - sidste gang var det klima og miljø. Hun så gerne, at der generelt var en tættere dialog med de grønne organisationer, så begge parter kan få en bedre forståelse for hinanden.