Cirkulær økonomi rummer et stort miljømæssigt og økonomisk potentiale. Mere cirkulære virksomheder kan reducere deres omkostninger ved at udnytte produktionskapaciteten bedre, bruge færre materialer i produktionen, øge genanvendelsen og mindske affaldsmængden. Samtidig kan virksomhederne skabe mere værdi ud af de samme materialer gennem bedre produktdesign, genfremstilling samt ved at sælge produkter som serviceydelser. Tilsammen kan det lette presset på naturressourcerne og forbedre miljøet til gavn for de kommende generationer.

Pulje på 60 mio

For at sætte skub i omstillingen til en mere cirkulær økonomi har regeringen sammen med DF og de radikale netop aftalt udmøntning af en pulje på 60 mio. kr., aftalt som en del af Aftale om erhvervs- og iværksætterinitiativer fra november 2017, til 11 konkrete initiativer. Puljen er et element i finansieringen af regeringens Strategi for cirkulær økonomi.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Cirkulær økonomi er ikke bare en grøn og gylden mulighed. Det er også en nødvendighed. Vi er nødt til at gentænke vores måde at producere og forbruge på. Derfor sætter vi nu penge af til en lang række initiativer, der blandt andet skal sikre en mere ensartet indsamling af affald i hele Danmark. På den måde får vi mere værdi ud af mindre og reducerer samtidig miljøbelastningen, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen.

Genbruge materiale

- Danske virksomheder kan spare ennormt mange penge, hvis det bliver lettere at genbruge materialer. Vi vil skabe bedre rammer for, at virksomheder og forbrugere kan indfri de økonomiske og miljømæssige potentialer ved en cirkulær omstilling, siger erhvervsminister Rasmus Jarlov.

- Radikale Venstre mener, at Danmark skal være helt fri for affald i 2050. Med denne aftale tager vi nogle skridt i den rigtige retning. Jeg er særlig glad for, at det er lykkedes at få afsat midler til at videreføre det grønne nationalregnskab, og at regeringen nu vil undersøge i hvilket omfang cirkularitet og andre miljøaspekter kan indgå i officielle beregninger og publikationer. Samtidig er jeg glad for, at vi med aftalen styrker kommunernes anvendelse af ?challenges? ? eller idekonkurrencer ? til at finde nye bæredygtige løsninger og forretningsmodeller inden for f.eks. plastik og byggematerialer, siger miljø- og erhvervsordfører fra Radikale Venstre, Ida Auken.