Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Skræddersyet kombi-spuler gør arbejdet lettere

Af Morten Damsgaard, mod@fbg.dk - 4. feb. 2016 KL. 14:48

 • ww179118_1
 • ww179118_2
 • ww179118_3
 • ww179118_4
 • ww179118_5
 • ww179118_6
 • ww179118_7
 • ww179118_8
 • ww179118_9
 • ww179118_10
 • ww179118_11

Tages Mark og Spul kan med ny kombi-spuler servicere ældre dræn langt mere effektivt end tidligere.

"Er der i kloakken kage, så ring til Tage" står der med sølvskrift på den helt nye Gøma GK8-kombispuler, som Tages Mark og Spul har fået leveret.

Og Tage Pedersen er i den grad klar til at rykke ud til tilstoppede kloaker eller markdræn med den 8.000 liters kombi-spuler fra Viborg-virksomheden Gøma.

- Jeg var slet ikke i tvivl om, at det skulle være en Gøma-spuler jeg skulle have, da min næsten 30 år gamle spuler skulle udskiftes, fortæller Tage Pedersen, indehaver af Tages Mark og Spul, en maskinstation, som han har drevet i knap otte år.

Tage Pedersen begrunder valget af Gøma-spuleren med den sidste finish, som går igen flere steder på maskinen:

- Da vi blev enige om, hvad der skulle være på maskinen, var jeg selv med til at bestemme, hvor tingene skulle placeres, og det betyder virkelig, at jeg har fået en skræddersyet maskine, som passer præcis til mit behov.

Suger vand overalt

Tage Pedersen har eksempelvis valgt at få sin kombi-spuler udstyret med en 20 meter sugeslange, placeret på venstre side af spuleren, så han kan suge rent vand op, når han kommer rundt.

- Jeg kan med suge-slangen suge vand tæt på opgaven, hvis der eksempelvis er en sø eller en å, og derfor er det ikke nødvendigt at søge mod en vandslange eller lignende, for at få spuleren fyldt op med vand.

Og netop ved sugning af vand løber vandet igennem tre filtre på spuleren for at sikre den rene vandkvalitet.

- Det er meget vigtigt, at vandet er 100 procent rent, da det mindste skidt i form af små sten eller andet vil slide alt for hårdt på trykpumpen, fortæller den nordvestjyske maskinstationsejer.

Det er heller ikke nødvendigt at koble løse slanger sammen, når der skal suges vand, da det hele sidder på en rulle, som styres fra fjernbetjeningen.

Kontrollen i hånden

Rullen til sugning af vand er bestemt ikke det eneste, som styres fra fjernbetjeningen. Fjernbetjeningen styrer en lang række hydrauliske ventiler, som også kan styres manuelt fra en kontrolboks på spuleren.

Faktisk styres stort set alle funktioner fra fjernbetjeningen. Bag på spuleren sidder der to ruller med slanger til spuling. De to ruller kan klappes ud samtidig med fjernbetjeningen, og selve slangerullerne rulles også ind og ud med fjernbetjeningen. Oven på spuleren ligger sugeslangen, og den rulles også ind og ud med fjernbetjeningen.

- Pludselig bliver spulearbejdet ikke nær så hårdt, men det er også vigtigt, at man er effektiv på opgaven, påpeger Tage Pedersen, som dermed også fremhæver vigtigheden af at være specialist:

- Jeg er kun mig selv på maskinstationen, og derfor koncentrerer jeg mig om få enkelte ting, som jeg dermed også vil være specialist i.

Derfor er Tages Mark og Spuls maskinliste ikke lang og omfatter foruden den nye kombispuler også en fire meter Väderstad Rapid såmaskine, en Göweil wrapper til alle typeballer og en 21 fods skårlægger.

Den rigtige dyse

Tages Mark og Spul løser 60 procent af opgaverne inden for spuling af dræn for landmænd, mens 40 procent af opgaverne er entreprenøropgaver med spuling og Tv-inspektion af blandt andet kloaker.

Bag på spuleren sidder der en 240 meter lang 1/2" spuleslange, og ved siden hænger der en 120 meter lang 3/4" slange, som efterfølgende går over i 3/8" i 50 meter lang slange. Dermed når Tage langt med de to spuleslanger.

Sugeslangen på toppen af spuleren er en 30 meter 3" slange.

- Sugeslangen kan suge, mens den er rullet sammen, og det gør spuleren endnu mere effektiv, fortæller Tage Pedersen.

Ved spuling kan trykpumpen levere 160 bar tryk med 120 liter vand i minuttet.

- Jeg kører altid med et stort tryk for at nedsætte vandmængden, men jeg kommer heller ikke ud på de 240 meter, hvis ikke trykket er så højt, fortæller Tage Pedersen og fremhæver vigtigheden af den rigtige dyse:

- Jeg har mange forskellige typer dyser med til de forskellige opgaver.

Til opgaver med drænrør, hvor trærødder er groet ned igennem rørene, kan han sætte en rodskærsdyse på spuleslangen, som med små roterende kædeled vil skære sig igennem trærødderne i røret.

- Derudover er der også et specielt hoved til at rense fedtede kloakrør fra eksempelvis vaskemaskinen eller håndvasken, og så har jeg også et drænehoved med en sonde på.

- Sammen med en sondesøger kan jeg finde frem til, præcis hvor spuleslangen befinder sig. Ved eksempelvis spuling af dræn, hvor slangen måske sætter sig fast i fremmedlegemer i drænrøret, kan jeg inden for en meter spore dræn-dysen og kan grave ned præcis dér, hvor problemet er, fortæller Tage Pedersen.

En niche-produktion

Gøma i Viborg har nu produceret sine egne kombispulere siden 2009.

- Vi har i mange år renoveret gamle Samson slamsugere og bygget dem om til spulere, men det var først fra 2009, vi byggede kombispulerne helt op fra bunden, fortæller Karsten Kammer, salgschef hos Gøma.

Gøma producerer kombispulerne fra maj til december, da resten af året går med service, klargøring og reparation af Samson-produkter, som Gøma er storsælger af på det danske marked.

Desuden har Gøma en svensk afdeling, som har importen af Samson-produkterne til Norge og Sverige.

- Firmaet har en lang tradition for slamsugere og spulere, da man fra 1978 til 1982 fremstillede Gøma-slamsugeren.

- Vi har dog haft en ret god succes med vores kombispulere, og i 2015 kom vi op på 12 producerede enheder, og det er vi rigtig godt tilfredse med, fortæller Karsten Kammer.

Han fremhæver Tages Mark og Spuls nye kombispuler som et godt eksempel:

- Kunden er selv med til at designe spuleren, så de ting, der bliver valgt til maskinen, også placeres præcist dér, hvor det giver bedst mening for brugeren.

Kombispuleren til Tages Mark og Spul er helt unik, da den er leveret i samme blå farve som den firecylindrede New Holland T6.160 AutoCommand BluePower-version.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame