Det er ikke kun lærerne, der har manglet ude på en masse folkeskoler de seneste par uger. Det har dagens faste indslag med en kvart liter minimælk eller en økologisk skummetmælk også.

Mejeriernes Skolemælksordning besluttede nemlig at aflyse leveringen af skolemælk til de 120.000 børn, der er tilmeldt, da konflikten var en realitet 1. april.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det var svært at få et entydigt svar fra skolerne, om de ønskede mælk leveret eller ej, og da mange børn ikke ville møde op under konflikten, traf vi beslutningen for at undgå mælkespild, siger Pia Damgaard, der er afdelingsleder i Mejeriernes Skolemælksordning.

En service

- Det har været en service over for dem, der ikke har børn i skole – de skal ikke melde mælken af, siger Pia Damgaard, som tilføjer, at nogle forældre har været lidt utilfredse med den beslutning.

-Der er jo enkelte specialskoler, der har en almindelig hverdag, og som ikke er ramt af konflikt, og de kunne godt have fået mælk, men vi har gjort det ens for alle, siger Pia Damgaard.

Fire mejerier

Foruden Mejeriernes Skolemælksordning, er der kommunale ordninger i Århus og København. Mejeriernes Skolemælksordning får leveret mælk fra Arla, Øllingegård, Naturmælk og St. Clemens på Bornholm, og de mejerier bliver naturligvis ramt af, at de 120.000 daglige kartoner med skruelåg ikke skal produceres.

Mejeriernes Skolemælksordning mister også omsætning, da forældrene får penge tilbage i konfliktperioden, men dem, der bliver virkeligt ramt, er ifølge Pia Damgaard de grossister, der er bindeled mellem mejerier og skoler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Grossist er mellemled

-Det er grossisternes levebrød. Vi køber mælken af grossister, som har aftaler med mejerierne. Vi bliver alle ramt, men for grossisterne kommer det til at gøre ondt, siger Pia Damgaard.

Ingen ved, hvornår lærerne vender tilbage til klasselokalerne og til duften af madpakke-spisning med mælk, men skolemælken kommer først retur en uge efter lærerne.

- Det tager noget tid, inden der er produceret nok til at leveringen kan begynde. Mejerierne har stoppet produktionen, så der skal først produceres op af de forskellige varianter, siger afdelingslederen.

Lager var væk

Hun fortæller, at der ikke blev spildt mælk, da konflikten trådte i gang, da der lå en påske mellem lockout og hverdag, og derfor var der ikke mælk på lager.