Skanderborg Maskinforretning A/S ønskede ikke og fik heller ikke mulighed for at indgå i de store omstruktureringer, som John Deere har været i færd med at gennemføre på det danske marked. I stedet bliver forretningen forhandler af Valtra-traktorer og kan også fortsætte med Kvernelands brede redskabs program.

- Vores tidligere leverandør af traktorer og høstmaskiner ønsker en revolution på det danske marked. Helt uden hensyn til, hvad kunderne synes, den historiske baggrund, geografi, afstand mellem kunde og forhandler, økonomi og ikke mindst kulturen i dansk maskinhandel, siger Bjarne Elkjær, direktør Skanderborg Maskinforretning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han mener heller ikke, at de impliceret maskinforhandleres mening, har haft nogen betydning overhovedet i forløbet.

Omkostninger i krisetid

- I USA skal man være stor for alt i verden. Og den model skal så også bruges her. Det betyder, at man skal udvide, købe andre forretninger op og fusionere med nogen, som man ikke tidligere har set eller ønsket som ens samarbejdspartner. Det fører til en masse omkostninger i en tid, som man kalder krise. Sådan var diktatet fra John Deere, selv om ingen reelt brød sig om det, siger Bjarne Elkjær.

Han konstaterer, at forløbet har været koldt og kynisk, og målet har været et klart ønske om cirka seks forhandlere i Danmark.

Ønskede ikke at efterleve diktat

- Vi så derfor ret hurtigt, at det kunne bliv svært for os at fortsætte, også af hensyn til vores aktionærer. For hvis vi skulle fortsætte samarbejdet, var det et krav, at vores aktionærer skulle udskiftes, fortæller Bjarne Elkjær.

- Vi ønskede ikke at opfylde de diktater, som de stillede til såvel økonomi som organisation, og hvad vi måtte handle med, og i hvor stort omfang denne handel måtte være, og hvordan bygninger skulle se ud. Det er ikke den måde, vi ønsker at blive dikteret og drive forretning på. Den er så langt fra det, vi gør i dag, og som vi har haft succes med.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bedste vurdering hos kunder.

- Vi var den bedste John Deere-forhandler - set og vurderet med kundernes øjne i 2010, og vi var nummer fire blandt de mest sælgende forretninger i 2011. Vi er selv lidt stolte af det og siger tak til vores kunder for tilliden. Det er ad den vej, vi vil fortsætte, hvor vi har selvbestemmelse og selvstændighed og yde høj service til vores lokale kunder. Vi ønsker ikke at blive topstyres som en McDonald's-forretning. Det kan sikkert være udmærket for nogle forretninger, men ikke for vores, siger Bjarne Elkjær.

Han fortæller, at han derfor gik tidligt i marken, for at lede efter et mærke, som passede bedre til vores og dansk kultur og danske forretningsprincipper.

- Efter 14 år med stigende fremgang i markedsandel i Skanderborg, skulle vi lede efter et mærke, der fuldt ud kan erstatte John Deere, som vi hidtil har handlet eksklusivt med.

Skandinaviens mest solgte

- Valget faldt på Nordens Traktorkonge - Valtra - som er Skandinaviens mest solgte traktor-mærke. Det sikrer, at vi kan udbyde et mærke, der er konkurrencedygtigt, hvad angår kvalitet, leveringssikkerhed og pris. Det er desuden et mærke, der har en høj status, og hvor kvaliteten er i top, siger Bjarne Elkjær.

- Geografisk set har vi med valget af Valtra fået et mærke, som kan give os plads til naturlig vækst i et trægt marked. Og vi har fået en leverandør, hvor kemien passer, og som vi kan overføre vores gode relation og samarbejde til, siger Bjarne Elkjær.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han fremhæver Valtras vision om at være partner for individuelle og pålidelige traktorløsninger.

For Valtra betyder troværdighed også ærlighed og loyalitet. Vi afgiver kun løfter, som vi kan holde, og vi holder det, vi lover. Det er den måde, vi sikrer, at vore produkter er holdbare og af en høj kvalitet, og at vores service er hurtig og pålidelig.

- Vi har også historisk set på, om der kører Valtra-traktorer i området. Og her kan vi konstatere, at der faktisk kører rigtig mange. Så grundlaget burde være lagt for en fremtid, for en Valtra-forhandler i det østjyske, og vi er derfor rigtig glade for at kunne indgå aftalen med Valtra

- For med Skandinavien mest solgte traktor og en importør, der altid har haft ry for at værdsætte forhandlere og kunder, så må vi sige, at Skanderborg Maskinforretnings fremtid og eksistens er sikret - sammen med en meget

loyal kundekreds, siger Bjarne Elkjær.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mange kvaliteter ved Valtra.

Produktionen af Valtra-traktorer blev indledt efter Anden Verdenskrig. Traktorerne fås i fire serier fra 70 til 375 hestekræfter i flere forskellig udgave og mange med TransportBoost.

- Førerkabinen er et kapitel for sig selv med et lydniveau helt ned til 68 DbA. Her kan ingen andre være med, siger Bjarne Elkjær, som mener, at Valtra har den bedste kabine på markedet i dag. - Det gælder også luftaffjedring affjedringen af kabinen, tilføjer han.

Bjarne Elkjær fremhæver også motorerne, som komme fra Valtras egen Sisu-motorfabrik.

- Det er verdens mest økonomiske og mest holdbare traktormotor, som har et uhørt lavt brændstofforbrug. Der er mange andre fabrikker, der bruger motorer fra Sisu Power på grund af den høje kvalitet. Og Valtra er også i førertrøjen med hensyn til trinløse gearkasser. Her tilbyder Valtra den dobbelte CVT-transmission, som i de fleste tilfælde, kan styres ved hjælp af pedalen. Og som en af de eneste traktorer - har den også en turbinekoblingsfunktion, som gør kørsel med gearkasse til en oplevelse. Naturligvis er traktoren også klar til fremtidens elektronik, siger Bjarne Elkjær.

- Traktoren kan også leveres med Twin Trac-funktion, hvor man vender førerplads og rat, så traktoren kan bruges omvendt. Og så er Valtra også skovens konge - med mulighed for en masse specialudstyr.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi er stolte over at få lov til at sælge Skandinaviens mest solgte traktor. Valtra giver også Valtra 3PLUS Forsikring, som er en økonomisk sikker løsning for land- og skovbrug - og vi glæder os til at præsentere Nordens traktorkonge i Skanderborg Maskinforrenting, siger Bjarne Elkjær.

Din John Deeres ServicePartner

Bjarne Elkjær fremhæver, at Skanderborg Maskinforretning fortsat har det samme dygtige personale som altid, og at medarbejderne er parate til at tage ansvar og initiativ og er klar til den fornyelse, som fremtiden bringer.

- Og vi vil yderlig opruste. Vi vil fortsætte med at servicere John Deere, og vi fortsætte med at have reservedele og skaffe reservedele som tidligere. Vi har Østjyllands største reservedelslager, og vi vil prioritere det meget højt, således at vores serviceniveau har samme effekt som før, siger Bjarne Elkjær.

- Det var jo ikke uden grund, at vores kunder udnævnte os som landets bedste John Deere forhandler i 2010 - set med kundernes øjne. Det forpligter og vil vi ikke slække på dette ry, og vi vil gå efter fortsat at holde dette høje niveau. Det betyder også, at vi vil fortsætte med at være Din John Deeres ServicePartner i det Østjyske, og vi vil leve op til de høje forventninger, vi selv har skabt.

Skanderborg Maskinforretnings fortsatte uafhængighed betyder også, at forretningen fortsat kan forhandle det store redskabsprogram fra Kverneland. Og Bjarne Elkjær bebuder, at det er et program, som forretningen vil fokusere endnu mere på i fremtiden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vil bygge nyt.

Skanderborg Maskinforretning har i længere tid arbejdet på at finde nye lokaler eller bygge en ny maskinforretning.

- Byggegrunden er klar, men vi har nu ventet i over 48 måneder på en tilladelse fra kommunen og Miljøcenter Århus til at gå i gang med at bygge på den grund, vi har. Men på et eller andet tidspunkt sker der vel noget, siger Bjarne Elkjær som dermed konstaterer, at Skanderborg Maskinforretning A/S er helt klar til de nye tider.

Det er dejligt igen at kunne se fremad - og kun at skulle koncentrere sig om at servicer vores nuværende kunder og at byde velkommen til de ny Valtra-kunder, som endnu ikke har besøgt os, siger han.

Tilfredshed hos Valtra.

Også hos den danske importør, LMB, glæder man siger over aftalen med Skanderborg Maskinforretning.

- Jeg ser det som en styrkelse af Valtra i Østjylland, og jeg er sikker på, at Skanderborg Maskinforretning vil være med til at øge vores position på markedet i netop det område, siger John Arildsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg glæder mig samtidig til at samarbejde med Skanderborg Maskinforretning, så vi i fællesskab kan styrke Valtra i området, og jeg tror på, at Skanderborg Maskinforretning kan være med til at løfte Valtra over 10 procents markedsandel, så vi kan nærme os de 15 procent, siger John Arildsen og peger på, at Valtra allerede er godt på vej, idet markedsandelen i januar i år var 11,5 procent.