DEBAT: En tredjdel af Danmark skal braklægges som konsekvens af den danske implementering af Vandplanerne. Det gavner ikke miljøet. Det vil derimod være ødelæggende for den danske fødevareproduktion.

Det hjælper ikke at igangsætte tiltag med store ord og modeller, når man i virkeligheden ikke ved, hvor den påståede forurening kommer fra. Næringsstofferne, som man vil begrænse, kommer ikke til vandmiljøet fra den dyrkede flade, som man vil straffe med braklægningstiltaget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vi skal selvfølgelig passe på miljøet. Vi skal gøre det målrettet. Det betyder, at vi skal måle, hvor de forskellige udledninger kommer fra ? så vi kan sætte målrettet ind. Det nytter ikke at beregne sig til fiktive problemer via modeller, der ikke har noget med virkeligheden at gøre.

Det nytter derimod at måle og sætte ind, hvor målingerne viser der er problemer. Lige syd for den danske grænse i Slesvig Holsten har man med tysk grundighed et finmasket net af målepunkter til overvågning af vandmiljøet. Man har et enkelt og brugervenligt adgangssystem til analyseresultaterne fra måleprogrammerne, der er sat op i forhold til Nitrat- og Vandrammedirektivet. Det system kan man handle målrettet efter.

De få målinger vi har i Danmark er ikke tilgængelige og de modeller vi anvender, er ikke retvisende. Den danske stat burde have stillet et system som det tyske til rådighed allerede i forbindelse med Vandmiljøplan 1. Det vil gavne både miljø og landbrug.

Landmændene protesterer målrettet og forlanger et system som det tyske. Det sker næste gang på Bygholm Landbrugsskole mandag den 14. kl. 12.30. Mød frem ? alle er velkomne.