Der blev sagt ?kampari? ret mange gange fredag, da Landbrug og Fødevarer sammen med den japanske ambassadør og andre interessenter fejrede den nye frihandelsaftale mellem EU og Japan.

Aftalen trådte i kraft, netop som champagneglassene klingede på Axelborg, og den indebærer, at 90 procent af al told mellem Japan og Danmark bliver fjernet. Aftalen betyder også at en række andre handelsbarrierer bliver brudt ned. Det kan få betydning for både Danmark og Japan.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg er meget taknemmelig for det her vigtige initiativ. Flere danske produkter bliver tilgængelige på vores marked, men også flere japanske produkter bliver tilgængelige i Danmark, sagde den japanske ambassadør, Toshiro Suzuki, i sin tale.

Lys i mørket

Ikke bare er det en historisk aftale. Den falder også på et tørt sted, hvis man spørger direktøren for Landbrug og Fødevarer, Anne Arhnung.

- Det er et meget stort skridt i den rigtige retning, især set i lyset af hvor usikkert verdensmarkedet er. Især usikkerheden omkring Brexit gør, at vi er nødt til at finde alternative højprismarkeder, og der er Japan et meget vigtigt land, siger Anne Arhnung til Maskinbladet.

Også direktør for Eksportrådet, Susanne Hyldelund, understregede ved dagens fejring det vigtige ved sådan en frihandelsaftale lige præcis nu.

- Det er et lys i de mørke tider, som minder os om, at der er et alternativ til unilateralisme og protektionisme. EU og Japan kan forblive forpligtede til frie og åbne markeder, lød det fra Susanne Hyldelund i hendes tale.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den tungeste gris

Lyset og håbet i den nye aftale gav da også anledning til humor til dagens fejring. For som en gave til den danske ambassade i Japan, præsenterede næstformand for Landbrug og Fødevarer, Asger Krogsgaard, en granitgris.

- Det bliver den tungeste gris, vi nogensinde kommer til at eksportere til Japan, kan jeg godt love, sagde han i sin tale.

Frihandelsaftalen vil, ifølge Landbrug og Fødevarer, betyde, at fødevareeksporten fra Danmark til Japan vil skyde i vejret de næste mange år. Op mod 80 procent øget eksport de næste 10-15 år, kan det ifølge undersøgelser fra Landbrug og Fødevarer betyde.

Slagterier ansætter flere

Det glæder især slagterierne, som allerede har oprustet på mandskabsfronten for at kunne modsvare efterspørgslen. Danish Crown har eksempelvis ansat 140 ekstra mand det seneste halve år.

Også hos Tican forventer man, at frihandelsaftalen vil betyde flere arbejdspladser. Alene de næste par måneder vil 20 nye arbejdspladser komme til på den nordjyske slagterikoncern.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men også producenterne vil komme til at mærke den nye aftales positive effekter, mener Ticans direktør.

- Det skulle gerne betyde, at producenterne også kommer til at mærke, at vi kan levere en lidt bedre afregningspris på grisene. For den her frihandel vil vi selvfølgelig benytte til dels at få varer ud til en høj pris, men også at få nogle af de eksisterende varer ud til en smule mere. Så selvfølgelig vil det betyde noget for producenterne, siger Ove Thejls, administrerende direktør i Tican til Maskinbladet.

Det er især eksport af svinekød og mejeriprodukter, som man skønner vil stige. Men direktør for Landbrug og Fødevarer, Anne Arhnung, mener også, frihandelsaftalen kan åbne op for udveksling af flere andre ting.

- Det er fødevareklyngen bredt set, der vil mærke effekterne af aftalen, men også teknologi inden for landbruget. Det kunne også åbne op for rådgivning i forhold til landbrug i Japan, siger Anne Arhnung.

Japan var, ifølge Udenrigsministeriet, Danmarks 14. største eksportmarked i 2017 med en samlet eksport på 21,6 mia. kr. for varer og tjenester.