Styrer du selv din bedrift - eller gør banken? Mange landbrugsbedrifter er desværre hårdt ramt af de seneste års faldende priser. Det betyder, at du som landmand må se dig selv i øjnene og overveje én gang til, hvilken fremtid du ønsker.

- For dig som er landmand med en trængt økonomi handler det om at erkende - i god tid - at du har en udfordring med at få økonomien til at hænge sammen. Du er nødt til at handle på denne udfordring, også selvom det typisk ikke er en særlig rar beslutning, der skal tages, siger virksomhedrådgiver Keld Bech Møller fra LMO.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I bund og grund handler det for landmanden om afvikling eller udvikling.

Lars Vindfeldt Skals, jurist LMO

En landmand benytter sig typisk af den samme rådgiver i mange år i træk, og der kan være mange fordele forbundet med så tæt et samarbejde. Men i en krisesituation, hvor der skal tænkes nye muligheder og nye udgange på et forløb, kan det være en god idé at få nye øjne til at se på bedriften som helhed, mener Keld Bech Møller.

- Jeg har erfaring med, at vi bedst kan hjælpe landmanden med hans udfordringer ved at den sædvanlige rådgiver, sammen med landmanden, indgår i et tæt samarbejde med en eller flere specialister, som ser på tingene med friske øjne. På den måde kan vi være med til at finde den bedst tænkelige udvej for landmanden, hvilket skal være omdrejningspunktet hele vejen igennem forløbet.

Specialister arbejder tæt sammen

LMO har taget konsekvensen af, at mange landmænd står i en økonomisk svær situation, og hvor det derfor kan være svært at finde ud af, hvilken vej, der er den rigtige at tage. LMO sammensætter et team, der passer til den enkelte landmand og hans familie og giver på den måde landmanden en mulighed for hjælp i en presset situation.

- I bund og grund handler det for landmanden om afvikling eller udvikling. Når jeg som jurist kommer ind over, kan jeg være med til at vurdere det rationelle i at fortsætte driften, og hvis det ender med afvikling, så kan det handle om mulighederne for gældsanering. Vi vil gerne være med til at fjerne tabuet omkring disse ting, for selvfølgelig skal det kunne lade sig gøre at komme ud på den anden side, siger jurist fra LMO, Lars Vindfeldt Skals.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Netop dét med at komme ud på den anden side, er også noget der ligger socialkonsulent Inger Kristensen meget på sinde. Hun er ofte koblet på et rådgiverteam, når det handler om at få styr på helheden ægtefællerne imellem.

- Det er naturligvis vigtigt at få hjælp til at udtænke de juriske og økonomiske konstruktioner, men det er bestemt mindst lige så vigtigt, at den landmandsfamilie som skal leve videre med en eventuel ny konstruktion af virksomheden er enige og trækker på samme hammel. Er der fx enighed blandt ægtefællerne om, hvornår endnu en mulighed skal afprøves, og hvornår det er tid at sige stop? Kvinder og mænd er forskellige, og det er de ofte også i denne proces, siger Inger Kristensen, som hjælper med at snakke om fremtiden og helt konkrete spørgsmål om job, dagpenge og lignende.

Der er ingen tvivl om, at en presset økonomisk situation ikke er selvvalgt.

- Det er vigtigt, at vi som rådgivere er med til at samle trådene for landmanden, for det kan være utroligt svært selv at håndtere. Vi kombinerer trygheden hos den sædvanlige rådgiver med nye øjne og helt specifikke kompetencer, der kan hjælpe i den konkrete situation, siger Keld Bech Møller.