Mennesket er den største smittespreder af afrikansk svinepest. Det slår Stig Mellergaard, der er souschef i Fødevarestyrelsen, fast. Maskinbladet fanger ham på telefonen, mens han er på besøg hos sine europæiske kolleger i Bruexelles. Her har de netop haft et møde, hvor de har snakket om afrikansk svinepest og er blevet opdaterede på den aktuelle situation i EU.

- Det seneste udbrud i Belgien har vist, at afrikansk svinepest kan sprede sig på lang distance inden for kort tid ved menneskets hjælp. Man formoder nemlig, at det er fødevarer fra Østeuropa, som er blevet smidt på en rasteplads i et område med mange vildsvin, som har forårsaget udbruddet, fortæller Stig Mellergaard og supplerer med et lignende eksempel:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I 2017 opstod et udbrud ved siden af et sygehus i Tjekkiet. Efter nærmere undersøgelser viste det sig, at smitten havde bredt sig fra noget mad, som ukrainske vaskeriarbejdere ved sygehuset havde bragt med hjemmefra til en fest. Vildsvin havde spist madrester fra festen, og dermed spredte sygdommen sig.

- Hovedrisikoen for udbredelse af afrikansk svinepest er, når mennesker smider fødevarer ud. Og den risiko er der hver dag, men den er ikke større, konkluderer han.

Jagtindustri skal reguleres

Modsat Danmark har flere europæiske lande store vildsvinebestande. Fra EU's side har man udarbejdet anbefalinger til de lande, som er blevet ramt. Blandt andet lyder anbefalingen, at man skal skyde 50 procent af bestanden ned, og at det primært skal være voksne hunner for at stoppe tilvæksten. Stig Mellergaard fortæller desuden, at man netop nu er ved at se på, hvordan man fra EU's side kan regulere den jagtindustri, som flere lande har med vildsvin.

- Jeg var for nylig på besøg i de baltiske lande, hvor jeg besøgte et stort jagtkonsortium. Der levede 40 vildsvin, som blev fodret rigtig godt op, for at de ville være gode bytter for jægerne. Man gør det samme i Sverige, men det er ikke vejen frem. Man skal holde op med at fodre så massivt, og det er et spørgsmål om en fælles indsats fra alle EU-lande. Og om at få noget sundt at jage, siger Stig Mellergaard, der fremhæver det samarbejde, som Fødevarestyrelsen har med jægerforbundet i Danmark omkring nedskydning af vildsvin.

- Det er en fin gestus af dem, tilføjer han med henvisning til Danmarks Jægerforbunds engagement i sagen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Skiltning på vej i Sønderjylland

Overordnet set er risikoen for afrikansk svinepest inden for Danmarks grænser lav. Det siger Stig Mellergaard og henviser blandt andet til de politiske tiltag, som er blevet igangsat.

- Der bliver rejst et vildsvinehegn ved den dansk-tyske grænse, og det er godt, fordi bestanden af vildsvin i Nordtyskland er steget de seneste år. Dermed kan vi forhåbentlig holde de fleste vildsvin ude af landet. I forvejen regner vi med, at bestanden inden for Danmarks grænser ligger på mellem 100 og 150 dyr, hvoraf nogle allerede er blevet skudt. Vi har en aftale om at nedskyde alle vildsvin for på den måde at afskære smittevejen for afrikansk svinepest. Så er der ingen til at æde madrester fra skraldespande på rastepladser, siger han og fortæller samtidig, at der ingen længe kommer nye skilte op langs den sønderjyske motorvej og dens rastepladser:

- I begyndelsen af oktober bliver skiltene sat op ved skraldespande på rastepladserne, og budskabet på skiltene er enkelt: Brug dem - skraldespandene, pointerer han.

Ekstremt modstandsdygtigt virus

At smittekilden ofte er fødevarer fra Østeuropa har relevans for de danske landmænd, som har medarbejdere fra østlandene, siger Stig Mellergaard.

- Det er vigtigt, at danske landmænd er i dialog med de medarbejdere og gør dem forståelige for den risiko, de kan tage med til Danmark, hvis de medbringer mad hjemme fra Østeuropa, siger han og opfordrer i samme åndedrag landmænd til at være ekstremt opmærksomme på smittebeskyttelse i det daglige:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Tjek op på køretøjer, der ankommer til dit landbrug. Det gælder særligt de landmænd, som har direkte transport med udlandet. Chaufførerne skal ikke have lov til at gå ind på ejendommen, de skal blive ved bilen. Afrikansk svinepest er et meget modstandsdygtigt virus, og har chaufføren for eksempel ikke vasket sine støvler ordentligt, kan det udgøre en smitterisiko. Der skal kun en lille griselort til for at smitte. Tilfældene i Belgien og Tjekkiet viser, at det netop er mennesket, der kan lave den lange spredning af virus, slutter Stig Mellergaard.

Maskinbladet har samlet nyttig viden om afrikansk svinepest i artiklen "Det bør du vide om afrikansk svinepest"