- Den, der bestiller musikken, betaler, lyder meldingen fra formand for LandboSyd, Mogens Dall om politiske initiativer om restriktioner ved drikkevandsboringer.

Udmeldingen fra Miljø- og Fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen om, at det skal være slut med at sprøjte ved drikkevandsboringer bliver godt modtaget i Sønderjylland

Artiklen fortsætter efter annoncen

Formand for LandboSyd, Mogens Dall, mener, at når der ydes fuld erstatning til de berørte landmænd, er landbruget med på at lave restriktioner ved drikkevandsboringer.

- Vi vil i LandboSyd være opmærksomme på, at det hele regnes med, når der ydes erstatning. Restriktioner på arealerne har også betydning for ejendommenss husdyrhold og kan få store økonomiske konsekvenser for ejendommens økonomi. Det er nødvendigt at se på helheden, siger Mogens Dall.

Afgift på vandforbrug

Desuden skal politikerne være opmærksomme på, at landmænd i mange kommuner er storforbrugere af vandværksvand. Hvis erstatninger skal betales via en afgift på vandforbruget, fodrer man hunden med sin egen hale, og der er al mulig grund til at finde pengene til erstatninger på en anden måde ud fra princippet om, at den, der bestiller musikken, betaler, siger Mogens Dall.

- Vi har arbejdet med sådanne sager i Sønderborg kommune, og det har krævet en stor indsats at få blot nogenlunde forståelse for landbrugets synspunkter. Vi vil fortsat have fokus på, at landmændene ikke skal stå tilbage og betale for en indsats, som det øvrige samfund stiller krav om, siger Mogens Dall.

- Generelt er det vores holdning, at det fagligt set er at overreagere at lave restriktionerne. Miljøovervågningen godkender kun midler, der ikke udgør en risiko for drikkevandet, tilføjer formanden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen vil indkalde aftaleparterne bag pesticidstrategien til politiske forhandlinger. Det er regeringen, Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti.

Målet er, at det skal være slut med at sprøjte nær drikkevandsboringer. Ministeren mener, det er en oplagt måde at mindske risikoen for, at pesticider siver ned igennem jorden og forurener drikkevandet.