Mens det især er tydeligt i Amerika, hvor landmænd og maskinproducenter går efter full-line strategien med alle maskiner i maskinhuset fra samme mærke, ser man landmænd i Europa vælge maskiner til maskinhuset fra flere forskellige leverandører.

Det samme gælder høstmaskiner, hvor man i Danmark efterhånden ser flere og flere købe mejetærskeren ét sted og skærebordet et andet sted.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Denne strategi ser man som en chance hos FMR Maskiner med base i Nykøbing Falster, som til sæson 2019 har taget importen af tyske Geringhoff ind i forretningen.

- Vi er sikre på, at ved at tilbyde specialiserede skæreborde, som Geringhoff kan tilbyde, så er der muligheder i markedet i specielt Danmark, fortæller Anders Højte, FMR Maskiner, som ser frem til at få de første Geringhoff-skæreborde ud på det danske marked.

Luft minimerer tab

For specialisering er netop nøgleordet for Geringhoff-skærebordet. På Agritechnica 2017 præsenterede Geringhoff producentens TrueFlex Air-skærebord, som både er et fleksibelt skærebord, men også et skærebord, hvor der sidder et blæsesystem, som er trukket fra mejetærskerens PTO-aksel.

- Luften føres ved hjælp af røranlæg frem til kniven, og mellem kniven og sejlene blæser luften op og sørger for at holde materialet på sejlene. Det sørger dermed for minimalt spild særligt i spildsomme afgrøder som eksempelvis frøgræs og raps, påpeger Ander Højte, om det integrerede luftsystem.

Fem grader forskudt

TrueFlex-skærebordene leveres i 30, 35 eller 40 fod, og i 2018 har FMR Maskiner haft et 40 fods skærebord til at køre i Danmark i frøgræs.

Artiklen fortsætter efter annoncen

TrueFlex-teknologien betyder, at skærebordet og vinden kan give sig i tre sektioner.

- Skærebordet kan flekse fem grader i forhold til hinanden, og vinden følger med skærebordet, hvilket betyder, at vinden altid følger kniven og sørger for at få afgrøden med ind i skærebordet, fortæller Anders Højte.

Træk i midten

Geringhoff-skærebordet benytter sig desuden af et fleksibelt hydraulisktrukket knivtræk med en overtryksventil indbygget.

- Det betyder, at hvis der køres et fremmedlegeme ind i skærebordets kniv, så smadres det ikke fuldstændig, men stopper øjeblikkeligt, og chaufføren kan fjerne fremmedlegemet og fortsætte høsten, siger Anders Højte.

- At have et centralt knivtræk betyder også, at der ikke sidder en wobble-box på siden af skærebordet, hvor man typisk på 40 fods skæreborde har en wobble-box på begge sidder, som dermed betyder, at kanten på skærebordet er mere smalt, og man ikke skal være nervøs, når der åbnes marker op mod skel, brønde eller lignende, fortæller han.