Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Simpel teknologi kan redde liv

Af dals - 3. jul. 2019 KL. 14:53

Igennem årene er der sket flere alvorlige ulykker med gyllegasser - en simpel alarm kan forhindre ulykkerne.

Flere alvorlige ulykker med den farlige gyllegas-svovlbrinte i dette forår satte gang i en proces hos Byggeri & Teknik I/S i Herning, som afsøgte markedet og fandt frem til en allerede kendt teknologi, som kan forbedre sikkerheden for både landmænd og deres medhjælpere, når de arbejder med gylle.

Løsningen er en alarm, der advarer, når koncentrationen af dampe, når et vist niveau. Nyheden er indstillet til Landsskuets Nyhedspris 2019.

Ifølge Byggeri & Teknik er en svovlbrintemåler en hel naturlig del af medarbejdernes påklædning i andre erhverv, når der arbejdes på steder, hvor den dødbringende og uberegnelige svovlbrinte kan forekomme.

- Det er bare ikke almindeligt i landbruget, men det vil Byggeri & Teknik I/S nu arbejde for, at det bliver, siger Flemming Hedegaard.

Byggeri & Teknik har testet svovlbrintemåleren i flere stalde, hvor den afslørede fejl i gyllesystemer, som medførte spredning af gyllegas.

Der findes mange tommelfingerregler for, hvordan man kan opdage svovlbrinte, og hvad man skal gøre for at passe på. Men det mest sikre er at vide, fremfor at gætte på, hvad luftens indhold af svovlbrinte er.

Noget af det mest enkle og pålidelige at måle med er ifølge Byggeri & Teknik en lille detektor på størrelse med en tændstikæske. Den kan placeres på tøjet eller på støvleskaftet, som er optimalt, fordi svovlbrinte er en smule tungere end atmosfærisk luft og frigives ved arbejde med blandt andet gylle, så koncentrationen bevæger sig nedefra og opefter.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame