Planteavler Jens Simonsen sagde for tre år siden sin lederstilling op for at gå selvstændig og på den måde også få mere overskud til organisationsarbejdet i De Danske Deltidslandmænd. De sidste otte år har han siddet i bestyrelsen, og blev ved årsmødet 12. oktober i år valgt til formand. Denne post giver automatisk en plads i primærbestyrelsen i L&F. Han overtager posten efter Klaus Høgh, der er deltidslandmand og pilot.

Jens Simonsen er oprindelig uddannet psykolog og har de sidste mange år arbejdet med ledelse i et rådgivningskontor for danske kommuner. Han laver selv sjov med at psykologen overtager posten efter piloten hos deltidslandmændene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Livet på landet

Ved siden af arbejdet med ledelse har Jens Simonsen drevet sin gård ved Sinding med planteavl på 60 ha. Han producerer 2.000 minibigballer med kvalitetshø, som han sælger til rideskoler landet over. Ved siden af har han 60 ha skov, som bruges til jagt med jagtvennerne.

Formanden for deltidslandmændene glæder sig til arbejdet i den nye bestyrelse, og har allerede gjort sig klart, hvilke temaer han vil sætte fokus på i fremtiden.

- Et af mine fokusområder, er at bevare livet på landet, så vores små landsbysamfund ikke uddør. Mange unge drømmer om at få et mindre landbrug og arbejde med grønne fingre. Her vil jeg opfordre fuldtidslandmændene, som opkøber naboejendomme for at få mere jord, til at gøre den tilkøbte ejendom til et attraktivt deltidslandbrug for unge familier. Det vil være en god ide, at lade 10 ha blive ved ejendommen, hermed får fuldtidslandmanden en kollega som nabo, som vil se gylle som guld, fordi han kan bruge det på sine marker, siger Jens Simonsen.

Flere deltids

Den nyvalgte formand bor sammen med sin hustru, Gitte, der er højskolelærer, på gården i Sinding, hvor parret har opvokset tre drenge. I sin fritid er Jens Simonsen passioneret musikelsker og spiller selv både klaver og saxofon.

Jens Simonsen er selv et eksempel på en typisk deltidslandmand, han har haft fuldtidsarbejde ved siden af planteavl. Faktisk er antallet af deltidslandmænd stigende i Danmark. 60 procent af alle landmænd i landet er deltidslandmænd med hovederhverv uden for landbruget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Undersøgelser viser, at den typiske deltidslandmand ikke har indtjening, som den vigtigste motivation for at drive landbrug. Men indtjeningen skal være der, understreger Jens Simonsen, ellers bliver det for surt.

- Langt de fleste politiske emner, som har stor betydning for fuldtidslandmænd, har også betydning for deltidslandmænd, fortæller Jens Simonsen.

Her nævner formanden emner som landdistriktspolitik, landbrugspakken med krav om at levere på miljø- klimaområdet. Et af de områder, som Jens Simonsen fremhæver, er det kommende arbejde med CAP, Common Agriculture Policy, hvor EU-Kommissionen er kommet med et udspil, som bl.a. lægger op til, at landbruget skal levere mere på klima og miljø. Der er også tale om omfordeling af hektarstøtte, fortæller Jens Simonen.

- Det bliver et fokusområde for mig, at se om der i CAP kommer til at være nogle indtægtmuligheder for deltidslandmændene, slutter han.