Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Simon Kollerup: Regeringen spiller hasard med EU-støtte

Af Dan Bjerring, Christiansborg - 18. mar. 2016 KL. 11:49

Socialdemokratiets fødevareordfører advarer om, at Danmark på grund af de nye gødningsregler risikerer at miste støtte til både landmænd og landdistrikter

"Landbrugspakken er så stopfyldt af forbehold og usikkerheder, at det allerede nu tegner til at bringe os på kant med flere EU-direktiver. I værste fald kan landdistriktsprogrammet på 1,3 milliarder kroner gå tabt", skriver Socialdemokratiets fødevareordfører Simon Kollerup til Altinget.

Han siger til Maskinbladet, at den nuværende regering gambler med pengene til landmænd og landdistrikter:

citat startcitat start

- Jeg frygter, at man kører lidt med bind for øjnene og laver en meget lempelig landbrugspolitik, som i sidste ende udløser nogle regninger, der lander hos landmændene og vores landdistrikter,

- Simon Kollerup, Landbrugsordfører for Socialdemokraterne

citat slutcitat slut

- Det sker med en landbrugspolitik, som, jeg tror, udfordrer EU?s direktiver. Det er de meldinger, vi har kunnet læse i medierne fra både embedsværket i ministeriet og anonyme kilder i Kommissionen. Jeg frygter, at man kører lidt med bind for øjnene og laver en meget lempelig landbrugspolitik, som i sidste ende udløser nogle regninger, der lander hos landmændene og vores landdistrikter, siger Simon Kollerup til Maskinbladet.

Mangler balance

Han efterlyser en landbrugspolitik, der er i balance fra starten:

- Så kan vi både sikre landdistrikts programmet og en lempelse for landbruget, som ikke skal rulles tilbage. Lige nu må der sidde mange landmænd og spørge sig selv, om regeringen overhovedet har styr på tingene. Enten er landdistriktsprogrammet, der er i spil, eller man muligvis skal ind og pille i Landbrugspakken. Det kan ingen være tjent med, siger Simon Kollerup.

Han erkender, at forslaget om målrettet regulering af kvælstofudledning oprindelig er fremsat af Socialdemokraterne selv, og kalder det en klog ting:

- Den målrettede regulering kommer først fra 2019. Det interessante og udfordrende er, hvad der sker i år, 2017 og 2018. Der lempes voldsomt på gødningsnormerne, og det er der, man kommer på kant med direktiverne.

Politisk valg

Han understreger, at det er et politisk valg, om man ønsker at komme i den situation, men siger samtidig:

- Det har regeringen valgt, men man skal være ærlige om, hvad konsekvenserne kan være ? en regning som lander, hvor mange gerne vil hjælpe, nemlig hos landdistrikterne i Danmark og hos vore landmænd. Man skal altid udfordre rammerne og ikke lade sig drive rundt i manegen af EU-systemet. Men man skal også lytte til advarselssignalerne, når de er så kraftige, som tilfældet har været omkring Landbrugspakken. Det er halsløs gerning at spille hasard med de midler, der skal bruges til at udvikle vores landdistrikter og hjælpe vores landmænd med blandt andet at passe på miljøet. Derfor burde landbrugspolitikken i Danmark være tilrettelagt mere balanceret, slutter Simon Kollerup.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame