I Danmark kender man hovedsaligt Siloking-produkterne gennem Kverneland Group Danmark, da de to i midten af 00'erne indledte et samarbejde om salg og distribution i en række europæiske lande, heriblandt Skandinavien, hvor Kverneland er distributør af Siloking.

I 2014 producerede Siloking den selvkørende fuldfoderblander nummer 1.000 på fabrikken i den lille, sydtyske by Tittmoning, hvor Mayer maskinfabrikken ligger.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Det kan virke underligt, at en fabrik producerer så mange selvkørende blandere, som Siloking gør, men skyldes den store mængde biogasanlæg i Sydtyskland. De selvkørende blandere er hurtigere og langt mere effektive end en bugseret blander, og når man skal lave 10-15 blandinger pr. dag, så betyder blande- og læssetid en hel del.

Selvkørende blander

Det er ikke kun til biogasanlæg, man bruger selvkørende blandere. Flere og flere landmænd har igennem de sidste 10 år fået øjnene op for effekten og økonomien ved en selvkørende blander.

I Danmark er interessen for de selvkørende støt stigende, lyder det fra produktchef Troels Pontoppidan Hansen fra Kverneland Group Danmark.

Det er ikke kun store gårde, der kan holde økonomi i en selvkørende fuldfodervogn. Det hænger meget mere sammen med, hvordan man har sammensat ejendommen. Infrastruktur, størrelsen på hvert enkelt hold, antal blandinger osv er faktorer, man skal ind og se på for at lave en sammenligning. En læssemaskine kan måske sættes 700-800 timer ned hvert år, og i stedet for brændstof til både traktor og læssemaskine, kan man nøjes med at tanke en maskine. Dertil kommer vedligehold og reparation på tre enheder, som også skal indregnes.

- I en stor del af de beregninger vi laver, giver det et positivt udslag til den selvkørende blander, siger Troels fra Kverneland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Og det overrasker de danske landmænd, da mange mener, det er en voldsom dyr investering med en selvkørende fuldfoderblander.

Men holder man det op imod en investering til en ny, bugseret vogn, en læssemaskine samt en traktor, så er det ikke den store difference.

Ko og landmand i centrum

Hos Siloking er man ganske klar over, hvem der er kunden. Når koen har det godt, har landmanden det som regel også godt. Det er for Siloking et vigtigt parameter ved at handle med foderteknologi.

Hos Kverneland er det ingen undtagelse. Man er klar over, hvor vigtigt det er for kunderne at kunne fodre og køre hver dag. Så Kverneland har i Danmark altid en række demovogne i landet som kan dække et evt nedbrud, som ikke kan klares inden for nogle få timer.

- Det er sjældent, vi har brug for at sætte en vogn ind pga nedbrud, men det giver tryghed for kunderne at vide, at hjælpen ikke er langt væk, lyder det fra Troels Pontoppidan fra Kverneland.