Helt udramatisk. Komfortabelt. Sikkert. Og skånsom overfor underlaget. Det er i stikord de væsentligste kvaliteter ved den seneste nyhed fra amerikanske Genie, en bæltelift med fire larvefødder, som gør den i stand til at arbejde i kuperet terræn uden at give brugeren de voldsomme rysteture, som forekommer på bæltedrevne lifte med de mere traditionelle langbælter.

Det umiddelbare indtryk er meget overbevisende efter en prøvetur i kurven under en demonstration hos importøren, Jøma Lift Teknik i Kolding. Her havde man til lejligheden udlagt en kuperet terrænbane med mudder, ujævnheder og stigninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det særlige ved nyheden, Genie Trax serien, er det nye fire-punts bæltedrevsystem, altså en trækkende larvefod i hvert hjørne af maskinen. Det betyder fine terrængående evner og jævn og smidig kørsel på sand, mudder og sne - eller på græsarealer eller villaveje, hvor den også viser sig mere skånsom over for underlaget i forhold til en maskine med hjul eller langbælter. Den kan køre på alle former for lokaliteter året rundt.

Udlejning og pyntegrønt

Hos Jøma venter direktør Jørgen Martinsen sig meget af nyheden - ikke mindst fordi maskinen også er en stærk allrounder. Den kan nemlig bruges alle de steder, hvor man ellers ville bruge en model med almindelige hjul.

- Sagt på en anden måde kan man nøjes med én. Og langbæltemaskinerne har jo været på markedet i flere år, men de er ukomfortable og kan også være farlige, siger Jørgen Martinsen, der forestiller sig at kunne sælge 10-20 stykker inden for de første år. Kunderne vil primært være udlejningsselskaber.

- Men sikkert også entreprenører, som vil kunne se en idé i at have en selv, siger Jørgen Martinsen, der også ser muligheder for maskinen inden for landbruget.

- Den vil være god under landbrugsbyggeri, som ofte foregår på et ujævnt terræn eller på steder, hvor man måske ikke får lagt køreplader ud. Og et andet marked er måske de virksomheder, der klipper pyntegrønt, siger Jørgen Martinsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Uafhængig bevægelse

Genie S-seriens Trax modeller er ene om at tilbyde systemet, nemlig et uafhængigt, trekantet bælte i hvert hjørne på maskinen i modsætning til det traditionelle "minilæsser-design", som har et bånd i fuld længde på hver side. Hvert trekantformede bælte kan bevæge sig uafhængigt og 22 grader op og ned, så det følger terrænet, ligesom det er problemfrit at køre ned fra trailerramper. Særligt vigtigt er det, at man ikke oplever de kampvognslignende bevægelser, hvor maskinen vipper på toppen af en forhøjning og giver operatøren en rystetur oppe i kurven.

Andre fordele er drejeskivens 360 graders bevægelighed og den lave svingradius, som gør det muligt at arbejde på trange områder og komme tæt på mure og fundamenter.

Da bælterne er indkapslet i gummi, giver de færre skader på skrøbelige jordoverflader. Mindre tryk på overfladen forhindrer, at der efterlades dybe bæltemærker i mudder og sne, og giver stor "flydeevne" på for eksempel sand, plæner eller grus.

Genies Trax serie kommer i fire modeller, nemlig Genie S-40 Trax, S-45 Trax, S-60 Trax og S-65 Trax - den sidste er den prøvede model. Alle har turbodieselmotorer fra Deutz, de to mindste med 46 heste, de to store med 74 heste. De har arbejdshøjder fra 14,20 meter på S-40 Trax til 21,80 meter på S-65 Trax. Maskinbredden er fra 2,31 meter på S-40 Trax til 2,59 meter på S-60 Trax og S-65 Trax.