Først var det de amerikanske kvægbrugere, der fik øje på fordelene ved at snitte deres majs med Shredlage-metoden, og nu er metoden stærkt på vej i hele Europa.

Hvorfor systemet er foretrukket, forklarer opfinder og fodringskonsulent Roger Olson, der er på besøg hos en tysk mælkeproducent med 600 højtydende køer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Nogle opfindelser skaber små forskelle og andre store forskelle. Vi oplevede som fodringsrådgivere, at majsensilagen ikke havde den rigtige kvalitet, fordi den ikke blev åbnet godt nok op til køerne, konstaterer Roger Olson.

Han opfandt i årene før 2010 sammen med kollegaen Ross Dale Shredlage systemet, der erstatter den normale corncracker i en finsnitter.

- Da jeg var i Wisconsin i 2010, var der solgt fire Shredlage crackere. Året efter var der solgt 40. Nu er der stort set ingen amerikanske mælkeproducenter, som bruger andet end Shredlage ensileret majs.

Fem demoer i Danmark

Snart kan interesserede danske mælkeproducenter også se systemet i brug ved fem forskellige demonstrationer fra syd til nord i Jylland i dagene 13.-19. oktober.

Det er LMB Danmark, der som dansk importør af Claas sammen med Vestjysk Landboforening er gået helhjertet ind i introduktionen af Shredlage systemet i Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvis de amerikanske erfaringer kan overføres til Danmark, vil vi få mere mælk fra majsensilagen, og der vil kunne skæres ned på græsandelen i foderrationen. Så udover at få mere mælk i køletanken bliver fodringen også billigere, konstaterer fodringsrådgiver og teamleder Helle Dahl Schmidt fra Vestjysk Landboforening.

Majsen bliver åbnet op

Roger Olson holder et kort op, som fuldstændig ligner et kreditkort - ganske vist uden chip og magnetstribe, men i stedet med både et rundt og et firkantet hul.

- Når man kan hive 95 procent af grønmassen gennem et af de to huller og ikke kan finde flere end højst to ubeskadigede kerner i en liter grønmasse, er snitningen i orden, forklarer han.

Udover det skal snitlængden være så tæt på 30 mm som muligt for at give majsensilagen en god struktur.

- Så kan den faktisk erstatte græsensilage 100 procent, påpeger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hans umiddelbare råd er dog ikke at slippe al græsensilagen, men at drosle ned til et par foderenheder om dagen.

Efter selve snitningen i 30 mm lange stykker formaler Shredlage systemet majsen, så den får en størst mulig overflade.

- Så får man en grønmasse, der er god at pakke, og som nemt ensilerer korrekt, konstaterer Roger Olson.

Når køerne får denne ensilage, kan bakterierne i deres vomme nemmere få fat i alle de næringsstoffer, der er i ensilagen.

- Det er baggrunden for, at mælkeydelsen stiger med omkring to kg mælk pr. dag, fastslår han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Flere Claas nyheder

Til at snitte majs på de fem demoer i Jylland har LMB Danmark fået fat i en Claas Jaguar 960 i den nye 2016-version. Den er udstyret med Shredlage cracker og har desuden flere andre nyheder som Dynamic Pro og Cruise Pilot.

Den får sine 626 effektive hestekræfter fra en 15,6 liters Mercedes Benz motor, der lever op til Tier 4 kravene. Med den nye motorkontrol kan den spare næsten 11 procent brændstof.

Til transport og aflæsning af den Shredlage crackede majs bliver der kørt fra med en Claas Cargos 750 frakørselsvogn, som laster 42 kubikmeter. Den læsser meget hurtigt af, og fordelingen i stakken sker med spredevalser.