Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Shredding af majs er ikke relevant i Danmark

Af Morten Damsgaard - 18. jan. 2016 KL. 09:28

Jysk Landbrugsrådgivning mener ikke shreding af majsensilage er relevant i Danmark, når 30 procent af grovfoderet kommer fra kløvergræs.

- Shredding af majs er relevant, hvis den maskinstation man bruger, ikke magter en ordentligt kerneknusning.

Så kontante er ordene fra Jytte Kurtzmann Olesen, som i Jysk Landbrugsrådgivnings magasin 'Grobund' giver en delkonklusion på det meget omtale shreding af majsensilagen, som mange danske maskinstationer og ikke mindst mælkeproducenter har spekuleret og afprøvet under ensileringen af majsen i 2015.

- Shredding er ikke relevant for rationer med basis af kløvergræs i mindst 30 procent af grovfoderet, og shreding er kun relevant for rationer med kun eller næsten kun majsensilage som grovfoder, fordi der er behov for mere struktur i rationen, konkludere Jytte Kurtzmann Olesen og tilføjer at shreding er relevant, hvis den maskinstation man bruger ikke magter en ordentligt kernekusning af majsen i forvejen.

Mangler forsøg i Danmark

Forsøgsmæssigt er shredding ikke afprøvet i Danmark på nuværende tidspunkt, og derfor skriver Jytte Kurtzmann Olesen, at spørgsmålet er, om vores foderrationer passer til brugen af majs cracket med shredding cracker:

- I USA bruges der meget lucerne og hø i foderrationerne, og snitlængden på majsensilagen er typisk længere end i Danmark. Desuden er det vigtigt også at bemærke den store forskel, der er mellem majssorterne i USA og Danmark.

På nuværende tidspunkt er der udført to forsøg i USA, hvor effekten af fodring med shredding sammenlignes med fodring med almindeligt snittet majs. Forsøgene har vist, at fordøjligheden af NDF i køerne var bedre ved shredding end normal snitning.

- Men i Danmark har vi i forvejen en meget høj NDF-fordøjlighed i vores majs, endda bedre end i blandt andet Tyskland og Holland, og derfor kan vi ikke helt regne med, at der vil være den store effekt på dette område i dansk majs.

Den majsssort, som blev brugt i forsøget i USA, var en majssort med særlig høj NDF-fordøjlighed. Derved kan det være svært at konkludere, om det var majssorten, der gav yddelsesstigning på 1,1 kg mælk pr. ko eller om det var fodringen med shredding-metoden. I forsøget fremgår det heller ikke, om det var køer først, midt eller sidst i laktationen, som man oplevede en ydelsestigning ved.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame