Ifølge SF har regeringens landbrugspakke efterladt en solid regning ikke alene til miljøet, men også til skatteyderne:

- Det er dybt uretfærdigt. Forureneren og hermed landbruget selv bør betale regningen. Hvis landbruget selv betalte regningen, ville det over fem år frigøre over én milliard kroner, som bør og kan bruges til at løse en række af vores miljøproblemer. Den regning, Venstre har smidt til skatteyderne, er på i gennemsnit 225 millioner kroner om året de næste fem år. Pakken giver landbruget lov til at gøde mere, hvilket giver landbruget en milliardgevinst. Regningen for pakken kan betales med et beløb svarende til 10-20 procent af denne gevinst. Landbruget vil dermed stadig tjene på pakken, konkluderer SF.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er dybt uretfærdigt. Forureneren og hermed landbruget selv bør betale regningen.

Trine Torp, landbrugsordfører SF

Mindre landbrugsstøtte

Konkret foreslår SF at reducere den direkte landbrugsstøtte (hektarstøtte) med 225 millioner kroner og bruge disse til at øge landdistriktsmidlerne, der så kan betales regningen for Landbrugspakken. Derved frigøres 225 millioner kroner til at løse andre miljøopgaver:

- Stop dyrkning omkring drikkevandsboringer

Alle drikkevandsboringer beskyttes ved, at det følsomme område omkring boringen enten overgår til natur - eksempelvis skov - eller økologisk landbrug. Der afsættes små 40 millioner kroner til dette med gradvis indfasning over fem år.

- Rens giftdepoter

Artiklen fortsætter efter annoncen

En række af de mest alvorlige giftdepoter, som Cheminovadepotet ved Høfde 42 og forureningen ved Kærgaard Klitplantage, renses op med et særligt statstilskud. Der vil være i alt cirka 475 millioner kroner til rådighed til dette formål.

Energipil

- Fjern kvælstof fra vandmiljøet med energipil

Tilskud til at cirka 100.000 hektar landbrugsjord overgår til energipil (eller eventuelt poppel), som betyder en væsentlig lavere udledning af kvælstof - cirka 5.000 tons årligt ved fuld fasning i 2021 - til vandmiljøet og en markant mindre klimabelastning - og større dansk selvforsyning med biomasse til energiproduktion. Der afsættes i alt 540 millioner kroner til omlægningen.

Initiativerne videreføres efter 2021 når landbrugspakken udløber.

Overset klimasynder

SF vil samtidig begrænse, hvad der kaldes landbrugets ammoniakforurening:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Begræns den giftige ammoniak

Ammoniak fra landbruget er en af de største og mest oversete klimasyndere, som tilmed koster helbred og menneskeliv hvert eneste år. SF foreslår, at alle svinebrug med over 5.000 årlige slagtesvin og alle kvægbrug med over 250 stykker kvæg i 2020 skal have reduceret deres ammoniakudslip fra stalden med mindst 60 procent - set i forhold til besætningens størrelse. Der er allerede i dag mulighed for at få støtte fra landdistriktsmidlerne til den nødvendige teknologi, hedder det i udspillet, der spår en samlet klimagevinst svarende til cirka 10 procent af reduktionskravet fra EU for ikke-kvote sektoren i 2030.

Vil samle flertal

SF?s nye landbrugsordfører Trine Torp, siger til Maskinbladet, at SF i løbet af efteråret vil forsøge at samle et flertal, der skal afbøde konsekvenserne af regeringens Landbrugspakke:

- Det afgørende er, at regeringens Landbrugspakke afleverer en regning til både miljø og skatteborgere. Derfor skal landbruget levere noget af gevinsten tilbage. Det har blandt andet været SF?s hjerteblod en del af at få oprenset en del af de giftdepoter, der findes rundt om i landet, siger Trine Torp.

Maskinbladet peger på, at det ikke er landbruget, men kemikoncernen Cheminova, der eksempelvis har forurenet ved Vestkysten, men hun svarer:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er rigtigt, man landbruget har af skatteborgerne fået en ret stor økonomisk gevinst med Landbrugspakken. På denne måde får skatteborgerne nogle penge tilbage. Forureneren skal betale, siger hun.