Michael Tersbøl er uddannet agronom og arbejder som faglig udviklingschef for Økologisk Landsforening. Han stiller op til Folketinget for Socialistisk Folkeparti i Østjyllands Storkreds. Her svarer han på, hvad han vil gøre for at sikre dansk landbrugs fremtid, hvis han bliver valgt. 

Hvad skal der ske med Grøn Vækst?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Spørgsmålet er, om der er tid til at gøre så meget ved det. Der er nogle deadlines fra EU, som skal overholdes. Men det ville være ideelt at gå det ordentligt i gennem for at se, om de ting, der er bestemt, stemmer overens med det, vi mener. Der er jo noget, der tyder på, at klassificeringen af vandløbene bør revurderes. 

Hvad mener du, er den vigtigste miljømæssige udfordring for landbruget?

Kvælstoftab til vandløbene. Men jeg savner også fokus på jordkvalitet. Jorden er blevet sårbar, fordi indholdet af hummus/kulstof er faldet. Man kan se, at en kombination af mangel på næringsstoffer og den tunge trafik får jorden til at falde sammen. Jorden er blevet dårligere til at suge vand, og med de kraftige regnskyl bliver der et problem med våde områder.

Mener du, at landbruget er den vigtigste nøgle til forbedring af miljøet?

Landbruget er en af flere - ikke den eneste. Der bor også mange mennesker i byerne, og trafikken udgør et miljøproblem.  

Artiklen fortsætter efter annoncen

Større rolle til landbruget

Man skal have en miljøgodkendelse for at måtte ændre på sin bedrift - mener du, at der skal ændres på de vilkår?

Regelgrundlaget er forvirrende og ulogisk. Det bør forenkles. Det tager også alt for lang tid at få svar for landmændene. Vi skal have nogle bedre koordinerede regler, så de holder hele vejen til Naturklagenævnet. I øjeblikket passer det ikke sammen, derfor er der så mange klager, der får medhold.

Vi har lavet et forslag om at flytte sagsbehandlingen ud af kommunerne og samle det i centre. Her skal der være maks. 12 ugers sagsbehandlingstid.

Hvor vigtigt mener du, landbruget er for samfundsøkonomien?

Ret vigtigt, men ikke lige så vigtig, som det var engang. Jeg kunne godt tænke mig, at landbruget fik en større rolle. Der er en række nye indtægtsmuligheder i bioenergi. Og hvis vi bruger en større del af landbrugsstøtten til naturpleje, vil vi på sigt få skabt nogle arealer, der er attraktive for turistbranchen og dermed skabe nye indtægter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Har landbruget, som står for en meget lille del af BNP, berettigelse til særstatus med eget ministerium (i modsætning til andre erhverv, der hører ind under Erhvervsministeriet)?

Ja, det mener jeg. Landbruget er ikke kun produktion, det har også natur- og kulturværdi. Det kan ikke sættes sammen med andre erhverv. Landbruget passer godt ind under Fødevareministe4riet, fordi fødevarer betyder så meget for os alle. Det er vigtigt for forbrugerne, at fødevarerne er produceret i Danmark, det betyder nok mindre, når man køber en fladskærm eller en mobiltelefon.

Mere forskning og teknologi

Hvad skal vi gøre for at sikre landbrugets konkurrenceevne i forhold til andre EU-lande?

Vi skal styrke den teknologiske udvikling og sørge for at bruge de moderne teknologier som for eksempel faste kørespor og satellitstyring. Desuden skal vi satse på kvalitetsfødevarer - vi kan ikke konkurrere på pris.

Vi vil gerne nedsætte en jordbrugskommission, der skal analysere, hvad der skal til for at støtte landbrugets udvikling, så det er rentabelt og bæredygtigt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er også et problem, at det er svært for landbrugsvirksomhederne at låne penge. Vi må finde kapital - enten ved at hjælpe bankerne, så de tør låne penge ud, eller ved at finde andre finansieringskilder.

Er der brug for initiativer, der kan lette virksomhedernes eksport?

Muligvis. For eksempel er forskningsbevillingerne til fødevareforskningen skåret ned - det er et problem. Vi skal have mere forskning og teknologisk udvikling i fødevarebranchen.

Kan Danmark undvære landbrugets eksportbidrag?

Nej. Vi kan vel ikke undvære nogen eksportbidrag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Landbruget skal komme med miljøløsninger

Dansk landbrug er ikke så værdsat blandt danskerne som svensk, norsk og finsk landbrug er i deres lande - hvorfor er det sådan, og er det retfærdigt?

Landbruget i Danmark har fået et image af, at de altid er utilfredse og ikke selv kommer med nogen løsninger. Det kan godt være, at det ikke er retfærdigt, men jeg kan godt forstå, at det har det image. Der er behov for, at landbruget selv byder på nogle nye tiltag på miljøområdet i stedet for altid at være i offerrollen. Den brede befolkning vil hellere se landbruget tage det i stiv arm.

Hvorfor skulle Maskinbladets læsere stemme på dig?

Fordi jeg tænker alternativt på landbruget. Jeg vil landbruget det godt, og jeg kan bringe sympati for landbruget ind på Christiansborg. Jeg arbejder med landbrug, fordi jeg godt kan lide det.